2012. augusztus 3., péntek

Hagymás-paprikás örvénykenyér








Eszembe jutott, milyen szép lett az én cirmos kiflim belseje, és most, hogy szinte másnaponta dagasztok, ki akartam próbálni, hogy működik a dolog, ha kenyeret sütök belőle. Ezúttal nem tettem bele főtt krumplit, és vöröshagyma helyett lila hagymát és fokhagymát használtam. Számomra mindig olyan izgalmas megszegni a frissen sült kenyeret, pláne, ha valami turpiszság is van a tésztájában. Ez az örvénylő belső különösen tetszik nekem, és az is, hogy a kenyérliszt miatt pirosabbra sül a kenyér teteje.

Hozzávalók 24x11x7 cm-es sütőformához:

50 dkg kenyérliszt (BL 80)
2 tk só
3 dkg élesztő
2 tk cukor
kb. 2,5 dl langyos víz
1 kis fej lila hagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 púpozott tk őrölt pirospaprika
2 ek napraforgóolaj
szezámmag (elhagyható)

elkészítés:

  1. 1-1 dl langyos vízben elkeverünk 1-1 tk cukrot, belemorzsoljuk az 1,5-1,5 dkg élesztőt és letakarva felfuttatjuk.
  2. A lisztet kétfelé osztjuk, mindkét mennyiséghez 1-1 tk sót adunk.
  3. A piros tésztához a hagymát az olajon üvegesre dinszteljük, a zúzott fokhagymát is hozzáadva még 1-2 percig pirítjuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát és hűlni hagyjuk.
  4. A paprikás hagymát az egyik fél lisztadaghoz adjuk, összedolgozzuk, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt (ha kell, még egy kevés vizet is), kb. 15 perc alatt megdagasztjuk, majd vászon kendővel letakarva meleg helyen min. fél óráig kelesztjük. (A másik adag tészta fehér marad, de ugyanúgy járunk el vele, mint az előbbivel.)
  5. Ha a tésztáink megkeltek, külön-külön gyengéden átgyúrjuk, hengerré formázzuk, ellapogatjuk, egymásra tesszük és így nyújtjuk ki téglalap formájúra.
  6. A tésztát a rövidebbik oldalánál fogva feltekerjük, sütőpapírral bélelt pástétomformába tesszük és további fél órán át kelesztjük.
  7. Ezután megkenjük langyos vízzel, megszórhatjuk szezámaggal és előmelegített sütő középső részére téve ropogósra sütjük. (A sütő aljába egy kis tálka vizet teszünk, hogy gőzt kapjon a kenyér.)
  8. Ha kisült, rácsra tesszük, és hűlni hagyjuk.

sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 50 perc










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése