2012. augusztus 3., péntek

Hagymás-paprikás örvénykenyér





Eszembe jutott, milyen szép lett az én cirmos kiflim belseje, és most, hogy szinte másnaponta dagasztok, ki akartam próbálni, hogy működik a dolog, ha kenyeret sütök belőle. Ezúttal nem tettem bele főtt krumplit, és vöröshagyma helyett lila hagymát és fokhagymát használtam. Számomra mindig olyan izgalmas megszegni a frissen sült kenyeret, pláne, ha valami turpiszság is van a tésztájában. Ez az örvénylő belső különösen tetszik nekem, és az is, hogy a kenyérliszt miatt pirosabbra sül a kenyér teteje. 

Hozzávalók 24x11x7 cm-es sütőformához:

50 dkg kenyérliszt (BL 80)
1 ek. só
3 dkg élesztő
1 ek. cukor
kb. 2,5 dl langyos víz
1 kis fej lila hagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 púpozott tk. őrölt pirospaprika
2 ek. napraforgóolaj
szezámmag (elhagyható)

elkészítés:

  1. A meglangyosított vízben 2 teáskanál cukorral simára keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A piros tésztához a felaprított hagymát a felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, a zúzott fokhagymát is hozzáadva, 1-2 percig pirítjuk, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát. Hűlni hagyjuk.
  3. Külön tálakba kimérünk 25-25 dkg lisztet, és mindkettőhöz 1-1 teáskanál sót adunk. A paprikás hagymát az egyik adag liszthez keverjük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztő felét (ha szükséges, adunk még hozzá egy kevés vizet), és megdagasztjuk. Letakarva meleg helyen megkelesztjük. Ugyanígy járunk el a fehér tésztával is.
  4. A megkelt tésztákat egymás után, gyengéden átgyúrjuk, mindkettőt henger alakúra formázzuk, ellapogatjuk, majd egymásra helyezzük. Téglalap alakúra nyújtjuk.
  5. A tésztát a rövidebbik oldalánál fogva feltekerjük, sütőpapírral bélelt pástétomformába tesszük, és további fél óráát kelesztjük.
  6. A tetejét lekenjük langyos vízzel, megszórjuk szezámaggal, és előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 50 perc





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése