2012. augusztus 3., péntek

Kétféle hagymás kenyérrudak






Hagyma, hagyma, hagyma - nem lehet vele betelni! Én legalábbis nem fogok soha. Mivel régen ettünk hagymás kenyeret, megint erre vágytam. A formája eltér az eddig általam sütöttekétől. Nem valódi bagett ez, éppen ezért nem is lett volna ildomos ezt a nevet adni neki. Egyszerűen csak rúd formájú, és partifalatokhoz ideális méretű szeleteket vághatunk belőle, de csak úgy letörögetni is élvezetes. :D








Hozzávalók 2 darabhoz:

30 dkg fehér kenyérliszt (BL 80)
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg zabpehelyliszt
1 tk őrölt kömény
1 csapott ek só
2,5 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1,5 dl víz
1 tk barna cukor
1 kis fej vöröshagyma
1 kis fej lila hagyma
3 ek olívaolaj + a kenéshez

elkészítés:

  1. A hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk, serpenyőbe tesszük, megpörgetjük kevés sóval, és az olajon megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  2. Az élesztőt 1 evőkanál kenyérliszttel együtt 1,5 dl vízzel kevert langyos, cukros tejben simára keverjük és letakarva felfuttatjuk.
  3. A háromféle lisztet elvegyítjük az őrölt köménnyel és a sóval, hozzáadjuk a kihűlt pirított hagymát, majd a felfuttatott élesztőt és a maradék vizes tejet is hozzáöntve megdagasztjuk.
  4. A kelesztő tálat vékonyan kiolajozzuk, beletesszük a tésztát és letakarva duplájára kelesztjük.
  5. Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd kétfelé osztjuk és mindkettőt zsemle alakúra formázzuk.
  6. A tésztabucik felszínét meghintjük kevés liszttel és egyenként 35x20 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  7. A tésztalapokat hosszabbik oldaluknál fogva feltekerjük úgy, hogy az illesztés alulra kerüljön, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  8. Tetejüket megkenjük olajjal, megszórjuk liszttel, majd több helyen, ferdén bemetsszük és letakarva még kb. 20 percen át kelesztjük.
  9. Előmelegített sütőbe toljuk, pirosra sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok: 200 ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc
























2 megjegyzés:

  1. Hagyma = ♥ Csodás kenyérkék, csodás fotókkal! Már csak az íz hiányzik! ...de már az sem, mert elemeltem néhány szeletkét innen a kosárból! :D Isteni! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszi! :) Örülök, ha ízlik. De hát nem is csodálom, hiszen hagymaimádó vagy te is. ;) Küldök még, hátha maradt hely a pocidban.

      Törlés