Ki tudja már, hányadik péksütinél tartok?! Nem számolom, annyira belejöttem. A hagymás ízeket szeretjük különösen, kelt tésztában nem különben, ezért ismét egy ilyenre esett a választás. Most nem a jól bevált hagymás kenyeremet sütöttem meg, hanem kerestem valami kicsit másfélét. A Kifőztük magazinban találtam rá erre a receptre, a formáját pedig a magam ízlése szerint alakítottam, mert nem akartam szokványos zsemle alakút sütni. Szerintem illik rá a zabpelyhes szórás, hiszen zabpehelyliszt is van a tésztájában. Később újra megsütöttem ezt a péksütit, és ezúttal a joghurtból lecsöpögött savót használtam víz helyett. Ez a 2. sütés ajándékba készült a Londonból hazaérkező barátnőmnek – egyen végre valami hazait, és akkor sütöttem egy másik adagot is, amit csigakenyérré formáztam, és ez utóbbi a miénk lett. Érdekes játék volt a tésztával. A barátnőm nagyon örült a finom ajándéknak, érdemes volt újra elkészíteni. :)
Hozzávalók 8 darabhoz:
1 fej vöröshagyma
3 ek. növényi olaj
35 dkg kenyérliszt (BL80)
10 dkg zabpehelyliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csapott ek. só
1 mk. őrölt kömény
2,5 dkg friss élesztő
1 dl tej
2 dl víz
1 tk. cukor
kevés tej a kenéshez
elkészítés:
- A langyos tejben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük és letakarva felfuttatjuk.
- A hagymát közben felaprítjuk, az olajon megdinszteljük és hűlni hagyjuk.
- A lisztekhez keverjük a sót, a köményt, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a langyos vizet.
- A tésztát összeállítjuk, majd kis dagasztás után hozzáadjuk a dinsztelt hagymát is és úgy dolgozunk vele tovább.
- A tál alját megszórjuk kevés liszttel, beletesszük a tésztát és letakarva duplájára kelesztjük.
- Ezután finoman átgyúrjuk, 8 egyenlő részre osztjuk és hosszúkás cipócskákat formázunk belőlük.
- Egy tepsire sütőpapírt fektetünk, ráhelyezzük a cipókat, tetejüket hosszában bevágjuk és letakarva kb. 20 percen át újra kelesztjük.
- Megkenjük a tetejüket tejjel, megszórjuk zabpehellyel és előmelegített, gőzös sütőben ropogósra sütjük. (Félidőben kivesszük a vízzel teli edényt a sütőből.)
- A cipókat rácson hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése