2012. augusztus 3., péntek

Hagymás-paprikás fonott rozskenyér






Ezt a kenyeret a fűszeres fonat előtt készítettem, és igazán bevált, mert különlegesen ízletes. Nem tanácsos lekvárral enni, de hát ez a kenyér nem is arra való. Sokkal inkább alkalmas szendvicsek készítésére, vagy csak magában, némi vajjal vagy tejföllel, hiszen annyira meghatározó az íze. Le sem tagadhatnám, hogy jó kapcsolatot ápolok a hagymával és a paprikával, de hát egy valamire való magyar leánynál ez majdhogynem kötelező.





Hozzávalók 1 kenyérhez:

22,5 dkg kenyérliszt (BL 80)
22,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csapott ek só
2 dkg élesztő
1,5 ek méz
kb. 1,3 dl langyos víz
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek őrölt pirospaprika
3 ek napraforgóolaj
1 dl 20%-os tejföl

elkészítés:

  1. A vízben feloldjuk a mézet, simára keverjük benne az élesztőt és letakarva felfuttatjuk.
  2. A hagymát apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük, a tűzről levéve hozzákeverjük a paprikát, hűlni hagyjuk, majd elkeverjük a tejföllel.
  3. A kétféle lisztet a sóval alaposan összekeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, valamint a tejfölös hagymát, és tésztát dagasztunk belőle. Letakart tálban, langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  4. A tésztát finoman átgyúrjuk, hengerré formázzuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk.
  5. A részeket egyenként a sütőformánál kicsit hosszabbra sodorjuk, megfonjuk és sütőpapírral bélelt formába téve, letakarva még 20 percen át kelesztjük.
  6. Előmelegített sütőben ropogósra sütjük, majd a sütőből kivéve a tetejét hideg vízzel megspricceljük és rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180 ºC
sütési mód: alul-felül
sütési idő: 45-50 perc








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése