2012. augusztus 10., péntek

Húsos rétes sajtos besamellel






A töltött leveles tészta nálunk visszatérő előétel. Anya régebben sűrűn készítette sós túróval töltve. Már egy ideje a mélyhűtőben figyelt a rétestésztával teli doboz, és kíváncsiságból megnéztem, meddig lehet felhasználni. Nem akartam megvárni az év végét (eddig tartott volna ui. a szavatossága), ezért darált húst sütöttem, és azzal töltöttem meg. Nagyon kiadós lett, igazából főételnek is beillik, és ez esetben 3 főre elegendő, ha mindenki 2 darabot eszik.
Én nagyon szeretem ezt a rétest, az egyik kedvencemmé lépett elő. :)













Hozzávalók 6 személyre:

Réteshez:
6 lap leveles tészta (kis téglalap alakú)

60 dkg darált sertéslapocka
1 nagy fej vöröshagyma
6 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek őrölt pirospaprika

őrölt fekete bors

2 ek mangalicazsír
1 kis tojás a kenéshez

Mártáshoz:
5 dkg vaj
3 ek liszt
5 dl tej

őrölt fehér bors
szerecsendió
5 dkg reszelt trappista vagy eidami, esetleg Maasdamer sajt

elkészítés:

  1. A töltelékhez a hagymát megtisztítjuk, nagyon finomra vágjuk, serpenyőben, felhevített zsíron kissé megpirítjuk, közben sózzuk-borsozzuk, majd lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, és alaposan összekeverjük.
  2. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a húst, jól elkeverjük, pár percig sütjük, majd felöntjük 1 dl vízzel, és addig rotyogtatjuk, amíg a levét teljesen elfövi.
  3. Ha szükséges, leszűrjük róla a felesleges zsiradékot, és hűlni hagyjuk.
  4. A réteslapokat lisztezett konyharuhára egymás mellé fektetjük 20-30 percre, hogy kiolvadjanak, majd lisztezett deszkán, a felületüket is meglisztezve, egyenként 25x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Ha szükséges, konyhai ecset segítségével leseperjük róluk a felesleges lisztet. A tésztát úgy fordítjuk, hogy felőlünk legyen a hosszabbik oldala.
  5. Mindegyik lap közepére 2 evőkanálnyi húst halmozunk, kissé ellapítjuk, a tésztát jobbról és balról is ráhajtjuk a töltelékre, majd alulról fölfelé feltekerjük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.
  6. A tekercseket kézzel óvatosan elegyengetjük, hogy formásabbak legyenek, majd ecset segítségével megkenjük felvert tojással.
  7. A réteseket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  8. A mártáshoz a tejet felforrósítjuk, majd félretesszük.
  9. A vajat egy lábosban kis lángon felolvasztjuk, alaposan elkeverjük benne a lisztet, kicsit meg is piríthatjuk, majd folyamatos keverés mellett, kis adagokban hozzáöntjük a forró tejet.
  10. Sóval, borssal és ízlés szerint szerecsendióval fűszerezzük, majd a lángról levéve simára keverjük benne a reszelt sajtot. A kész besamelt a meleg, húsos réteshez kínáljuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: 20 perc





























2 megjegyzés:

  1. De szeretem a sós -főleg a húsos- réteseket. :) Azt hiszem ezzel a mártással nagyon finom lehet! :) Már az asztalnál ülök. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Aki ilyen villámgyorsan reagál, annak bizony dupla adag jár!!! ;) Már teszem is a tányérodra és öntök rá egy jó adag besamelt. Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

      Törlés