2012. augusztus 3., péntek

Csirkemell sajtos-kolbászos ketchupmártásban, almás sárgarépafasírttal




 

Nyugodtan lehet kritizálni a fantáziámat, és bátran lehet illetni a „nem valami magasröptű”, „egysíkú”, „csekélyke” stb. jelzőkkel. Igen, ezúttal nem alkottam valami hatalmas újdonságot, mert ez az étel szinte pont ugyanaz, mint az előző vagyis a füstölt sajtos, kolbász nélküli tesója. Sokszor azonban pont olyan kajákból születnek a halhatatlan receptek, amin csak egy irinyó-pirinyót változtat az ember. Így aztán abszolút volt létjogosultsága az ide való feltöltésnek. Ez a husika egyszerűen ellenállhatatlan! Most jellemezhetném ezt angolul is, egy szívemnek kedves dal címével - Simple Irressistible! És tényleg, ez a szaftos husi örökre beette magát az agyamba, mert az elődjéhez képest fenomenális. Arany keretbe foglalom a nevemet, és közben pilláimat sűrűn rebegtetve, büszkén veszem át az ételek királynőjének járó oklevelet, vagy állok föl a dobogó legfelső fokára, ahová csak az léphet, aki valami olyan maradandót alkotott, amivel az emberiséget felemeli a porból. Igen, kérem, csodálatos elme vagyok - a szaftos húsok Einsteinje, az ízek harmóniájának József Attilája, Ady Endréje és Illyés Gyulája egyben. Tovább nem is sorolom, mert nem találok magamra szavakat. :D 
Ugye nem vette senki komolyan az előbbi öndicséretet!? Remélem is! A lényeg csupán az, hogy ez a husi maga a tökély, ami az én csodás fantáziám szüleménye, mert én képes voltam egy picinyke hozzávalóval pálfordulatot hozni eme étel ízében. Egy csöppnyi kis odafigyeléssel, az ételek iránti valódi szeretettel olyan ízharmóniát hoztam létre, ami méltán válik híressé a magyar gasztronómia külföldön is ismert receptjei között. Oké, oké, befejeztem! :D :D :D

A képeken most az egyszerűbb elkészítési mód látható.








Hozzávalók 3-4 személyre:
 
1 egész csirkemellfilé (50 dkg)
6 gerezd fokhagyma
svájci grill fűszerkeverék:
  • vöröshagyma
  • petrezselyem
  • majoránna
  • csombor
  • paszternák
  • őrölt kömény
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt koriander
  • őrölt fekete bors
liszt
1-2 ek mangalicazsír a sütéshez

Mártáshoz:
2 dl házi ketchup
1,5 dl tejszín
15 dkg trappista sajt reszelve
10 dkg kolbász (lehet füstölt is)

Körethez:
2 hosszabb szál sárgarépa
1 nagyobb alma (Idared)
1 lila hagyma
2 tojás
4 ek liszt
1 jó ek mangalicazsír a sütéshez

Díszítéshez:
néhány levélke petrezselyemzöld

elkészítés:

  1. A fokhagymát megtisztítjuk és vékony tüskékre vágjuk.
  2. A húst nem túl vastagra szeljük, a szeletek felületét néhány helyen bemetsszük, beledugjuk a fokhagymatüskéket, mindkét oldalukon enyhén sózzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, majd lisztbe mártjuk és a zsíron hirtelen kisütjük.
  3. A mártáshoz a kolbászt felkockázzuk, egy kevés zsírral együtt lábosba tesszük, addig sütjük, amíg kiengedi a zsírját, majd kivesszük a zsírból és félretesszük.
  4. A tejszínt és a ketchupot egy tálban (vagy csőrös mérőedényben) összekeverjük.
  5. Egy hőálló tál aljában eloszlatunk egy keveset a mártásból, lerakunk rá egy réteg húst, megszórjuk az egyharmad adag kolbászkockákkal, amire mártást öntünk, ezt megszórjuk reszelt sajttal, aztán megint hús, majd kolbász következik, és végül az egészet betakarjuk a maradék szafttal és megszórjuk az utolsó adag kolbásszal.
  6. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük, és a kész ételt megszórjuk felaprított, friss petrezselyemmel.
  7. A körethez a répát és az almát megtiszítjuk/meghámozzuk, utóbbinak kivesszük a magházát, és külön tálakba reszeljük. A tojást villával felverjük.
  8. A hagymát felaprítjuk és a reszelt répához keverjük. Az alma levét jól kinyomkodjuk, hozzákeverjük az előzőekhez és megsózzuk.
  9. Belekeverjük a felvert tojást és a lisztet is, és egy evőkanál segítségével forró zsírba szaggatva mindkét oldalukon pirosra sütjük. A lángot közben mérsékeljük, nehogy megégjenek a fasírtok.
  10. Ha kész, papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk a felesleges zsiradékot és a hússal együtt tálaljuk.

sütési hőfok: 200 ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc

Tipp:

A fokhagymatüskék húsba dugdosása kissé időigényes, ezért ha nincs kedvünk pepecselni vele, egyszerűbben is elkészíthetjük az ételt:
A húst hosszú csíkokra vágjuk,  befűszerezzük és megforgatjuk egy kevés lisztben.
A fokhagymát, miután megtisztítottuk, nagyon vékonyra felszeleteljük, pici zsíron fél perc alatt megfuttatjuk, rátesszük a felcsíkozott húst, és többször átforgatva fehéredésig sütjük.
A mártást a fent leírtak szerint elkészítjük, de nem rétegezzük az ételt, hanem a hőálló tálba lerakott húst megszórjuk reszelt sajttal, elosztjuk rajta a kolbászkockákat, erre öntjük a mártást, és már mehet is a sütőbe.
Így sokkal hamarabb elkészülünk vele, de az eredmény ugyanaz. :)














4 megjegyzés:

  1. Tyűűűha! Tetszik nagyon! :) Most megyek is és eszek valamit, mert igen megéheztem, de csak a szemem lakott jól! Mindenképp elkészítem! Á:)

    VálaszTörlés
  2. Remélem, ízleni fog, ha elkészíted!
    Van egy tippem, mit eszel: házi sajtot, főleg, ha maradt. ;-)

    VálaszTörlés
  3. Ez annyira, de annyira... :D ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyáááj teee! :D Én is imádom a te ketchupodat. ♥ Még van egy icipici az üvegben. ;)
      Egyébként anno a Kutyafül anyukájának a házi ketchupjából készült ez az étel, és azzal is nagyon finom volt, neki is jó a ketchupja, de az idén nem kaptunk. Nem volt túl jó a paradicsom, sajnos.

      Törlés