2012. augusztus 3.

Csirkemell ketchupos-füstölt sajtos mártásban





Ezt az eredetileg karajból készülő ételt Anya tette elénk az asztalra valamelyik vasárnap. Ő csirke felső combokból csinálta. Nagyon ízlett, ezért elkértem tőle a receptet. Természetesen most is változtattam a mennyiségeken, mert a leírásban iszonyú sok tejszín, ill. túl kevés fokhagyma szerepelt. Anya is kisebb változtatásokkal készítette, de sajnos nem emlékezett rá, hogy mit alakított rajta, így nem tudtam pont azt az ízt reprodukálni. Ez persze nem okozott gondot, az én variánsom is ízletes lett. Utólag azonban már másként csinálnám, mert valamiért mániám elősütni a húst. Rendszerint úgy készítek minden tepsis husit, hogy kevés olajban hirtelen kisütöm, csak ezután fektetem a szeleteket a jénaiba, és mehet rá az akármilyen mártás. Sokkal gyorsabban elkészül, és mivel a hús már a serpenyőben kap egy kis pírt, nem lesz olyan főtt hús jellegű. Ha így készül, akkor még kevesebb tejszínt ajánlok, kb. 1 dl-t. Aki kedvet kapott hozzá, az próbálja ki inkább eszerint a javaslat szerint; nem fog csalódni benne.

Hozzávalók 3-4 személyre:

1 csirkemellfilé (vagy 4 nagyobb csirkecomb)
4 gerezd fokhagyma

őrölt fekete bors
10 dkg füstölt sajt (sima és/vagy csípős fűszeres)
10 dkg bacon (húsosabb fajta)
1,5 dl ketchup
2 dl habtejszín
1 ek. finomra vágott petrezselyem
kevés napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, hosszában felszeleteljük és a szeleteket vékony "tüskékre" vágjuk.
  2. A csirkemellből vékony szeleteket vágunk, a húst késsel itt-ott bemetsszük, és beledugdossuk a fokhagymatüskéket.
  3. Mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk (kevés olajon elősüthetjük), majd vékonyan kiolajozott hőálló tálba tesszük.
  4. A mártáshoz a ketchupot összekeverjük a tejszínnel, és beleforgatjuk a reszelt sajtot, valamint a vékony csíkokra vágott bacont. A mártást a húsra öntjük úgy, hogy a szeletek közé is jusson belőle.
  5. A sütőtálat alufóliával letakarva, előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük. Az utolsó 15 percben levesszük róla a fóliát, és pirosra sütjük a húst. Aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. Köretnek rizst, sült krumplit, nokedlit vagy főtt tésztát adunk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 50 perc (elősütött hús esetén kb. 30 perc)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése