2012. augusztus 3.

Csiperkével göngyölt csirkemell





Egy valamire való blog receptes oldalán kell lennie gombás ételnek is. Ha egyedül élnék és ugyanígy blogolnék, ez lehetetlen lenne, mivel nem szeretem a gombát. Semmilyen gombát se. Szerencsére a Kedves más érzelmeket táplál ez iránt az érdekes növény vagy inkább állat ? iránt, így neki készült ez a csiperke gombával töltött húsrolád. Meg se kóstoltam, de ahogy láttam, nem volt vele semmi gond, mert egyik részét frissen sütve, a maradékot pedig másnap salátába darabolva boldogan megette. Nekem meg maradt a gyönyörködés a húsrolád tetszetősre sikerült formájában, ill. a fotózás öröme. Az ilyen kis dolgoktól szép az élet.

Hozzávalók 4 személyre:

1 egész csirkemellfilé
8 szelet bacon

1 ek. napraforgóolaj

Töltelékhez:
15 dkg konzerv csiperkegomba
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 tojás
1 szelet kenyér
őrölt fehér bors

2 ek. napraforgóolaj

elkészítés:

  1. Az egész csirkemellet félbevágjuk, az így kapott fél mellekről levágjuk az alsó, hosszúkás húsdarabokat és félretesszük.
  2. Az fél csirkemelleket lapjában kettévágjuk és a félretett húsrészekkel együtt kiklopfoljuk, majd mindkét oldalukon megsózzuk.
  3. A hagymát felaprítjuk, olajon megdinszteljük, majd rádobjuk az apróra vágott gombát a fokhagymával együtt, megfűszerezzük és pár percig sütjük. Hűlni hagyjuk.
  4. A kenyeret közben vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és villával összetörjük.
  5. Hozzáöntjük a felvert tojást és a gombás alapot, és ha szükséges, még sózzuk-borsozzuk. Alaposan összedolgozzuk.
  6. A hússzeleteket párosával alufóliára fektetjük úgy, hogy kissé fedjék egymást, közepükre kanalazzuk a tölteléket és jobból-balról ráhajtjuk a hússzéleket.
  7. Az alufólia segítségével feltekerjük a húst, a végeken összesodorjuk az alufóliát és egy nagyobb serpenyőben kevés forró olajon minden oldalukon elősütjük.
  8. A húshengereket hűlni hagyjuk, kicsomagoljuk az alufóliából, körbetekerjük a baconnel, olajjal vékonyan kikent hőálló edénybe fektetjük és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Félidőben fordíthatunk rajtuk, hogy a bacon is mindenhol ropogósra süljön.
  9. Azonnal tálalhatjuk, de ha szeletelni akarjuk, akkor kicsit hűlni hagyjuk, majd éles késsel felkarikázzuk.
  10. Tetszés szerinti köretet adunk mellé, vagy teljesen kihűtve hidegtálra rendezhetjük.
sütési hőfok: 180-200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése