2012. augusztus 7., kedd

Citromos muffin






Jól bevásároltam citromból, de arról még fogalmam sem volt, mihez használom majd "őket". Ez a harsogó sárga a konyhaasztal közepén csak nem hagyott nyugodni. Komoly vadászat indult a citromos receptek után. El is telt a fél délután. Naná, hogy besokalltam, és a sok citromos muffin receptből ezt az illatos finomságot hoztam ki. Nagy sikere volt, mert üde, könnyű és nem túl édes. Vigyázat, gyorsan megsül!






Hozzávalók 12 darabhoz:

23 dkg liszt
1 jó tk sütőpor
2 ek vanília esszencia vagy 2 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 citrom reszelt héja
10 dkg kandírozott, vegyes citrushéj
2 tojás
15 dkg nádcukor (ha vaníliás cukor kerül bele, akkor elég 13 dkg nádcukor is)
1 citrom leve
1,5 dl tej
1 dl 20%-os tejföl
0,8 dl napraforgóolaj
vaj és liszt a forma kikenéséhez

Mázhoz:
2 ek citromlé
1 cs. Bourbon vaníliás cukor, darálva
2 ek porcukor

elkészítés:

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a reszelt citromhéjat és a kandírozott citrushéjat.
  2. Egy másik tálban a tojásokat a nádcukorral (és a vaníliás cukorral) robotgéppel habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tejjel elkevert tejfölt, egy citrom levét, a vanília esszenciát, valamint az olajat,  és ezt is összekeverjük.
  3. A nedves keverékbe apránként beledolgozzuk a lisztes egyveleget, az így kapott tésztamasszát a muffintepsi kivajazott-kilisztezett mélyedéseibe töltjük és előmelegített sütőben megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
  4. Az illatos, citromos mázhoz jól elkeverjük a hozzávalókat és a muffinok tetejét megmártóztatjuk benne. A tetejét kedvünk szerint díszíthetjük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 20 perc















2 megjegyzés:

  1. Kérek szépen ebből a finomságból! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Küldöm-küldöm, elalvás előtt még simán odaér. ;)

      Törlés