2012. augusztus 7., kedd

Zsírjában sült pecsenye kacsamáj grillezett almával







Kacsamáj nélkül nem múlhat el nálunk az Ünnep. Ha épp nem sikerült venni, az felért egy kisebb katasztrófával. Idén Karácsonykor szerencsére nem maradtunk máj nélkül, ezért megint lehetőség nyílt egy kis kísérletezésre. Most a jól bevált zsírjára sült változatot készítettem (ez volt a 2. alkalom, hogy én csináltam!), de ezúttal nem magában, hanem grillezett almával fogyasztottuk. Nagyszerűen harmonizálnak egymással, pedig csak kíváncsiságból házasítottam "őket" össze. A karácsonyhoz méltó előételként került az asztalra.







Hozzávalók 4 személyre:

2 db nagy méretű alma (pl. Jonatán)
1/2 citrom leve
1-2 ek méz
1 mk frissen reszelt vagy 1/2 mk őrölt gyömbér
1 ek napraforgóolaj
60 dkg hízott kacsamáj
1,2 kg liba- vagy kacsaháj
1 tk só
kb. 12 dkg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db zöldpaprika
kb. 0,5 dl víz
1 ek tej

elkészítés:

  1. Az almákat megpucoljuk, kicsumázzuk, egyforma cikkekre vágjuk, majd az almacikkeket megfelezzük.
  2. A szeleteket egy mélyebb tálba tesszük, ráfacsarjuk a citromlevet, rácsorgatjuk a mézet és alaposan összerázzuk vagy összekeverjük, hogy a máz mindenhol befedje.
  3. Egy serpenyőben vagy rostlapon olajat hevítünk, rátesszük az almát és közepes lángon megpároljuk.
  4. Ha elfőtte a levét, mérsékeljük alatta a lángot és a szeleteket mindkét oldalukon karamellizáljuk. A gyömbért akkor szórjuk az almára, amikor már majdnem kész.
  5. Tányérra téve hagyjuk kihűlni.
  6. A liba- vagy kacsahájat 2x2 cm-es kockákra vágjuk, 3 l-es lábosba tesszük, ráöntjük a vizet és közepes lángon, kevergetve kisütjük. (A májat sütőben is süthetjük: a receptben leírtak szerint bekészítjük a lábosba, de a még langyos zsírhoz fél csésze vizet is öntünk. Fedőt teszünk rá, sütőbe toljuk. Ha a zsír már letisztult és elfőtte a vizet, akkor kész.)
  7. Amint pirulni kezd, óvatosan hozzáadjuk a tejet.
  8. A kisült zsírt átszűrjük egy 2 l-es lábosba, a szűrőben lévő töpörtyűt pedig jól kinyomkodjuk.
  9. A kívül besózott kacsamájat, a félbevágott vöröshagymát, az egész fokhagymákat és a félig bevágott zöldpaprikát a visszamaradt zsírba helyezzük és közepes lángon megsütjük. (Úgy ellenőrizzük le, hogy elkészült-e, hogy a vastag részén egy hústűvel megszúrjuk, és ha már nem véres, akkor megsült.)
  10. A májat kivesszük a zsírból, hűlni hagyjuk, majd 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk és a grillezett almaszeletek közé rendezzük.

sütési idő: 30 perc








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése