2012. július 31., kedd

Ribizlis-marcipános túrófagylalt







Hát igen, ez az én büszkeségem, kicsi csillagom, fagyikám! Mascarpone alap, szerelmetös túró, a ribizli fanyar saványkássága és a nem túl édes íz egyetlen édességben ölt testet. Amióta rájöttem, hogy a fagylaltkészítés sem egy ördöngösség, nem félek próbálkozni. Eleinte utánanéztem, hogyan készülnek a különböző fagyik, de most már szándékosan nem teszem, inkább kigondolom én magam. Az biztos, hogy bizonyos értelemben egysíkúak az általam kitalált jeges finomságok, mert szinte mindnek mascarpone az alapja. Ennek pusztán az az oka, hogy mi a krémfagyikat szeretjük, nem a vizes alapúakat, így aztán a mascarponéból indul ki a legtöbb általam kínált verzió.










Hozzávalók kb. 20 gömbhöz:

Fagylaltalaphoz:
25 dkg házi mascarpone
10 dkg tehéntúró
2,5 dl habtejszín
10 dkg színtelen, cukrozott marcipánmassza
5 dkg porcukor
1 mk őrölt gyömbér
1 citrom reszelt héja

Ribizlilekvárhoz:
15 dkg friss vagy fagyasztott piros ribizli
1 púpozott ek cukor

elkészítés:

  1. A túrót villával kissé összetörjük és hozzákeverjük a mascarponét.
  2. Nagy lyukú reszelőn belereszeljük a marcipánt, majd hozzáadjuk a cukrot, a gyömbért és a citromhéjat.
  3. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a krémhez forgatjuk.
  4. A fagylaltalapot jól záródó műanyag dobozba kanalazzuk és mélyhűtőbe tesszük 2-3 órára.
  5. Közben a ribizlilekvárhoz a ribizlit a cukorral lábosba tesszük és kis lángon, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. A fakanállal közben enyhén szétnyomkodjuk a ribizliszemeket.
  6. Ha a fagyi már kissé megdermedt, a tetejére kanalazzuk a ribizlilekvárt, kanállal márványmintát rajzolunk bele, majd visszatesszük a fagyasztóba és hagyjuk teljesen megdermedni.
  7. Fogyasztás előtt néhány perccel kivesszük a hűtőből, hogy könnyen tudjuk adagolni.
  8. A fagylaltot friss ribizliszemekkel, esetleg csokiöntettel és tejszínhabbal díszítjük.








2 megjegyzés:

  1. Ezt imádnám! Kérek szépen! ...most? :D

    VálaszTörlés
  2. Jujj, de szívesen küldenék, elhiheted! Szépen lassén itt nyár, majd csinálok neked, és megkóstolhatod. Na nem mintha te nem tudnál fagyit készíteni, csak gondoltam, jókodok már. :-D

    VálaszTörlés