2012. július 31., kedd

Nutellás vaníliafagylalt







A Nutella sok mindenbe jó, fagyiba is. A korábbi vaníliafagylaltot dobtam fel ilyen módon. Csak annyit jegyeznék meg, hogy a Nutellának az a szokása, hogy hűvös helyen megdermed, márpedig a fagylalt egy jeges közeg, tehát biztos, hogy a nuti nem marad benne folyós állagú. Aki szereti a keményebb darabokat a fagyiban, annak ez biztos ízleni fog.

Hozzávalók 0,5 l fagylalthoz:

4,5 dl tej
1 vaníliarúd
2 tojás sárgája
5 dkg porcukor
2 dl cukrozott sűrített tej (vagy cukrozatlan sűrített tej + 2 ek cukor)
Nutella ízlés szerint

elkészítés:

  1. A tejet egy lábosba öntjük, beletesszük a vaníliarúd kikapart magjait és a félbevágott rudat is, és felmelegítjük. (Nem szabad forralni!) Lefedve min. 30 percet állni hagyjuk.
  2. A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, a vaníliás tejhez öntjük, amiből előzőleg eltávolítottuk a vaníliarudat, és kis lángon besűrítjük. (Nem lesz sodó állagú, csak kicsit sűrűbb a tejnél.)
  3. A vaníliás krémet teljesen kihűtjük, belekeverjük a sűrített tejet és jól záródó műanyag dobozba öntjük.
  4. A Nutellás üveget vízfürdőben felmelegítjük, hogy folyékonnyá váljon.
  5. A fagylaltalapot fél óránként villával alaposan átkeverjük (3-4 alkalommal) és amikor már kásás, villával lágyan belekeverjük a folyékony Nutellát. (Nem lesz olyan szép márványos, hiszen a mogyorókrém azonnal megszilárdul.) A fagyit teljesen megfagyasztjuk.
  6. Tálalás előtt 15 perccel kivesszük a fagyasztóból, hogy könnyen tudjuk gombócozni.
  7. Önmagában is fogyaszthatjuk, de jeges kávéhoz vagy bundázott gyümölcsök mellé is kínálhatjuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése