2012. július 11.

Pecsenye a la Provence







Konyhai ténykedéseim egyik első példája ez az étel. Kényszerből pattant ki a fejemből, mivel a Kutyafül szinte csak csirkemellet hajlandó enni, ha húsról van szó. Ötletesnek kell tehát lennem. Ez a változat a tejfölös-grillfűszeres aprópecsenyémből lett továbbfejlesztve, vagy inkább átalakítva, mert igazából az ízén kívül nincs különbség a kettő között. Az elnevezés csak a flancolás kedvéért van, nem azért, mintha Provence-i étel lenne. :) A fűszerkeverék egyébként egy svájci rokonunktól való, kértem, hogy hozzon nekem is, mert nálunk a boltban nem lehetett kapni. Sajnos az a fajta Provence-i fűszerkeverék, amit tőle kaptunk, itthon nem elérhető, ezért másfélével kell helyettesíteni, de úgy is nagyon finom.
Tejfölt azért kevertem az ételbe, mert valami szaftosabbat akartam. Ez lett az egyik legkedvesebb és leggyakrabban készített étel a konyhámban. :) Előnye, hogy nagyon hamar megvan vele az ember, márpedig ez nálam elég fontos kritérium.








Hozzávalók 2-3 személyre:

60 dkg csirkemellfilé
50 dkg krumpli
2 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
½ szál hegyes erőspaprika (elmaradhat)
4 púpozott ek. tejföl
Provence-i fűszerkeverék
őrölt fekete bors

2 ek. kókusz- vagy mangalicazsír
kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A krumplit meghámozzuk, hasábra vágjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és forró olajban pirosra sütjük.
  2. A húst csíkokra vágjuk, megszórjuk a fűszerekkel, és megsózzuk (ha a fűszerkeverék nem tartalmaz sót).
  3. A vöröshagymát félbe- majd vékony szeletekre vágjuk, a fokhagymát vékonyra szeljük. Az erős paprikát nagyon vékony csíkokra szeljük. (Aki nem szereti a csípős ízeket, ne tegye bele.)
  4. A vöröshagymát az erős paprikával a zsíron megpirítjuk, sütés közben megsózzuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és pár percig együtt dinszteljük.
  5. Rátesszük a húst, és addig sütjük, hogy enyhe pírt kapjon. Hozzákeverünk 2 evőkanál tejfölt, és 1 perc alatt összemelegítjük.
  6. A megsült krumplit szűrőkanállal átszedjük a húsra, megsózzuk, összeforgatjuk, adunk hozzá még egy kis tejfölt, és 1-2 perc alatt összerotyogtatjuk. Savanyúságot és igény szerint friss kenyeret kínálunk hozzá.
Tipp:
A húst és a krumplit kockára is vághatjuk. Én hol így, hol úgy készítem.




















2 megjegyzés:

  1. Már tartom is a "tesótányérom". :D Ez az étel nagyon tetszik, remek találmány! Azt hiszem szeretném. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te kis szemfüles! Hát észrevetted? :D Akkor neked nem kell hétfőig várni a kóstolóra, mert azon nyomban küldöm. Úgy örülök, hogy tetszik! Jó étvágyat kívánok! ;)

      Törlés