2012. július 18.

Mascarpone házilag






A mascarpone nálam alapvető szükséglet, 1-2 éve szerettem bele. Mivel az ára elég húzós, én meg elég gyakran használom/-nám, bolti mascarponét ezért nem sűrűn veszünk. A neten jártam utána a házilagos elkészítésének, és a barátnőmtől kaptam is hozzá egy régi pelenkát. Így már semmi sem állt a házi krémsajt-készítés útjába. Kedvenc vödrös tejfölünk pedig örömmel vállalkozott arra, hogy kiadja magából a fölösleges savót, és átlényegüljön imádni való mascarponévé. A házi mascarponétól azonban nem várhatjuk, hogy pont olyan, mint amit a bolti változatától megszoktunk, ez ui. kissé savanykás, hiszen tejfölből van. De ennyi pénz ráfordításából (egy vödör tejföl 600 Ft körül van) ezt elnézhetjük "neki".
Én 2 és fél nap csöpögtetés után 540 g házi mascarpone boldog tulajdonosa lettem, és vígan készíthetem ezentúl a krémfagylaltokat és egyéb finomságokat. :)
 
Hozzávalók kb. ½ kilóhoz:

850 g 20%-s tejföl (pl. Magyar tejföl)

elkészítés:
  1. Egy szűrőedényt kibélelünk jó nedvszívó képességű konyharuhával vagy textilpelenkával, és mély tálat teszünk alá, hogy felfogja a tejfölből kicsöpögő savót.
  2. A kibélelt szűrőbe beleborítjuk a tejfölt, befedjük egy kistányérral, ráhatjuk a túllógó textilt, és 1 napra hűtőbe tesszük.
  3. Másnap kicseréljük alatta a konyharuhát, és tovább csöpögtetjük. (Előfordulhat, hogy 3-szor is cserélni kell alatta a konyharuhát, mire a mascarpone eléri a kívánt állagot. 2 nap mindenképpen kell neki.) Ha nem használjuk fel azonnal, a házi mascarponét tálba tesszük, és folpackkal lefedve, hűtőben tároljuk.
Tipp:
Készíthetünk belőle házi vajkrémet tetszés szerinti fűszerekkel ízesítve, de alkalmas tiramisuhoz vagy krémfagylaltokhoz is.





2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm, Piroska, örülök, hogy tetszik. Nem igazi mascrapone ez, de a bizonyos desszertek esetében kiválthatja a mascarponét. :)

      Törlés