2012. július 18., szerda

Epres túróhab karamellizált epertetővel







Ha túró, akkor zöld lámpa. Vagyis túrót bármikor, bármilyen formában el tudok képzelni. Pláne, ha olyan üde és frissítő, mint ez a túróhab. Eperrel pedig kiváló. Amúgy is ez a legeslegkedvesebb gyümölcsöm. Nincs értelme hosszas méltatásnak, el kell készíteni, és fel kell falni, lehetőleg lassan nyalogatva a kanalat, hogy minél tovább tartson. Bár erről a Kedvesemnek más a véleménye - ő gyorsan fölfal mindent, ami a fogához való, mondván, hogy ami finom, azt képtelenség komótosan majszolgatva enni.










Hozzávalók 4 személyre:

Epres túróhabhoz:

25 dkg túró
5 dkg natúr joghurt
8 dkg porcukor vagy folyékony méz
20 dkg eper
2,5 dl habtejszín

Karamellizált epertetőhöz:

25 dkg eper
2 ek cukor
1 ek citromlé
2 ek narancslikőr
1/2 rúd vanília vagy 1 cs. Bourbon vaníliás cukor

elkészítés:


  1. Az epret megmossuk, kicsumázzuk és feldaraboljuk.
  2. A túrót a cukorral és a joghurttal kikeverjük, hozzáadjuk az epret, és botmixerrel egyneműsítjük.
  3. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan az epres túróhoz forgatjuk. A krémet poharakba vagy tálkákba szedjük és behűtjük.
  4. Az epertetőhöz az epret felkockázzuk, és két részre osztjuk.
  5. Egy kis lábosba beletesszük a cukrot, keverés nélkül hagyjuk, hogy felolvadjon, és világosra karamellizáljuk.
  6. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott eper felét, gyorsan összeforgatjuk a karamellel, majd a citromlével, és pár másodperc után lehúzzuk a tűzről.
  7. Hozzákeverjük a vaníliarúd kikapart magjait (vagy a vaníliás cukrot), meglocsoljuk a likőrrel, és átforgatjuk. Hűlni hagyjuk.
  8. A kihűlt eperkaramellhez tálaláskor hozzáforgatjuk a maradék felkockázott epret, és a túróhab tetejére kanalazzuk. Tálaljuk.

































2 megjegyzés:

  1. Juj, a mindenit! Ez aztán nem semmi! Eper+túró+tejszín+karamell... ♥ A fotók nagyon szépek lettek, ahogy a desszert is! Vétek volna megenni... habár... nem is! :D Elcsentem az egyiket! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jujj, kösziii! :) ♥ Úgy örülök, hogy ezt a négyest te is szereted! Amúgy igazad van ám, mert félve kanalaztam bele, hiszen olyan jó volt nézegetni is. De aztán elhessegettem a "félelmet", és jót ettem belőle. Neked is küldök egy szép nagy adaggal, külön kis tálkában teszek mellé még eperkaramellt. ;)

      Törlés