A túrónak nálam mindig zöld a lámpa, vagyis a túró bármikor, bármilyen formában jöhet. :) Pláne, ha olyan üde és frissítő, mint ez a habos állagú, földieperrel turbózott desszert!
Nincs értelme a hosszas méltatásnak, el kell készíteni, és fel kell falni, lehetőleg lassan nyalogatva a kanalat, hogy minél tovább tartson. :D Bár erről a Kutyinyeknek más a véleménye – ő gyorsan behabzsol mindent, ami a fogához való, hiszen ami finom, azt szerinte képtelenség komótosan majszolgatva enni. Nos, ki így, ki úgy, lényeg, hogy eperszezonban mindig készüljön ilyen finomság! ;)
Hozzávalók 2-4 személyre:Nincs értelme a hosszas méltatásnak, el kell készíteni, és fel kell falni, lehetőleg lassan nyalogatva a kanalat, hogy minél tovább tartson. :D Bár erről a Kutyinyeknek más a véleménye – ő gyorsan behabzsol mindent, ami a fogához való, hiszen ami finom, azt szerinte képtelenség komótosan majszolgatva enni. Nos, ki így, ki úgy, lényeg, hogy eperszezonban mindig készüljön ilyen finomság! ;)
az epres túróhabhoz:
20 dkg földieper (lehetőleg friss)
25 dkg túró
5 dkg görög joghurt
8 dkg porcukor
½ vaníliarúd vagy 1 cs. Bourbon vaníliás cukor, darálva
2 dl habtejszín
a karamellizált epertetőhöz:
30 dkg földieper (a fele lehet mirelit is)
2 ek. cukor
1 ek. citromlé vagy késhegynyi citromsav
2 ek. Limoncello vagy narancslikőr
½ vaníliarúd vagy 1 cs. Bourbon vaníliás cukor
elkészítés:
- A túrót összekeverjük a porcukorral, a joghurttal, és botmixerrel pépesítjük. A megmosott epret leturmixoljuk, és (néhány kanál eperpüré kivételével) a vaníliarúd kikapart magjaival együtt a túrókrémhez keverjük.
- A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan az epres túrókrémhez forgatjuk. A túrós habot a félretett eperpürével rétegezve üvegpoharakba kanalazzuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
- Az epertetőhöz az epret feldaraboljuk, és kétfelé vesszük.
- A karamellhez a cukrot lábasba szórjuk, kis-közepes lángon keverés nélkül felolvasztjuk, és világosra karamellizáljuk.
- A tűzről lehúzva rátesszük az egyik adag felkockázott epret (ez lehet mirelit), felöntjük a likőrrel, a citromlével, és a tűzre visszatéve, folytonos keverés mellett addig melegítjük, hogy a karamell felolvadjon benne. Elzárjuk alatta a lángot, és hozzákeverjük a vaníliarúd kikapart magjait. Kihűtjük.
- Az eperkaramellhez hozzáforgatjuk a másik adag felkockázott epret, és a túróhab tetejére kanalazzuk. Citromfűlevélkékkel díszítve tálaljuk.
Juj, a mindenit! Ez aztán nem semmi! Eper+túró+tejszín+karamell... ♥ A fotók nagyon szépek lettek, ahogy a desszert is! Vétek volna megenni... habár... nem is! :D Elcsentem az egyiket! ;)
VálaszTörlésJujj, kösziii! :) ♥ Úgy örülök, hogy ezt a négyest te is szereted! Amúgy igazad van ám, mert félve kanalaztam bele, hiszen olyan jó volt nézegetni is. De aztán elhessegettem a "félelmet", és jót ettem belőle. Neked is küldök egy szép nagy adaggal, külön kis tálkában teszek mellé még eperkaramellt. ;)
Törlés