2012. július 18.

Mascarpone házilag

A mascarpone nálam alapvető szükséglet. 1-2 éve szerettem bele, amikor valaki más receptje szerint sütöttem meg egy tortát. Mivel az ára elég húzós, csak ritkán engedhettem meg magunknak az efféle drágaságokat. A neten jártam utána a készítésének, a barátnőmtől kaptam is hozzá egy régi pelenkát, így már semmi sem állt a házi krémsajt-készítés útjába. Kedvenc vödrös tejfölünk pedig örömmel vállalkozott arra, hogy kiadja magából a fölösleges savót, és simán átlényegüljön imádnivaló mascarponévé. A házi krémsajt egyébként savanykás ízű, de ennyi pénz ráfordításából (egy vödör tejföl 600 Ft körül van) ezt elnézzük "neki". Picit több, mint ½ kg mascarpone boldog tulajdonosa lettem, és vígan készíthetem ezentúl a krémfagylaltokat és egyéb finomságokat.
2 és fél nap után nekem 540 g lett.

Hozzávalók kb. ½ kilóhoz:

850 g vödrös Alföldi vagy Magyar tejföl (ezek a "legkeményebbek")

elkészítés:

  1. Egy szűrőedényt kibélelünk jó nedvszívó képességű konyharuhával vagy textilpelenkával, és egy mélyebb edényt teszünk alá, hogy felfogja a nedvességet.
  2. A kibélelt szűrőbe beleborítjuk a tejfölt, befedjük egy kistányérral, ráhatjuk a textilt, és 1 napra hűtőbe tesszük.
  3. Másnap kicseréljük alatta a konyharuhát, és tovább csöpögtetjük. (Előfordulhat, hogy 3-szor is cserélni kell alatta a konyharuhát, mire a mascarpone eléri a kívánt állagot. 2 nap mindenképpen kell neki.)
  4. Ha nem használjuk fel azonnal, a ház mascarponét müzlis tálkába tesszük, és folpackkal lefedve, hűtőben tároljuk.
Tipp:
Készíthetünk belőle különböző fűszerekkel ízesített, házi vajkrémet, de alkalmas tiramisu készítésére vagy krémfagylaltokhoz.

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm, Piroska, örülök, hogy tetszik. Nem igazi mascrapone ez, de a bizonyos desszertek esetében kiválthatja a mascarponét. :)

      Törlés