2012. július 31.

Málnás-marcipános túrótorta







Ezt a tortát már többször is elkészítettem, és mindig nagy sikere van. :) Legutóbb a Kutyafül névnapjára készült, de ezúttal kis torta lett belőle, és a receptet is némileg átdolgoztam, ui. egészségesebb formában szerettem volna asztalra tenni. Így dzsemfix és zselatin fix helyett zselatinlapot használtam, a málnazselét pedig átszűrtem. Az elkészítés mozzanatai ezért némileg módosultak.
Aki még egészségesebbre szeretné, és nem érzékeny rá, az cukor helyett nyírfacukrot vagy eritritet is tehet bele (utóbbinál kevesebbet kell használni), és fehér liszt helyett pedig zab-, mandula- vagy kókuszlisztet. 


Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

Tésztához:
2 kis tojás
4 dkg cukor
1 ek. napraforgóolaj
1 tk. fehérborecet
5 dkg liszt
1 mk. sütőpor

Krémhez:
12,5 dkg túró
30 dkg 20%-os tejföl
3 ek. (kb. 6 dkg) porcukor
7,5 dkg málna
3 zselatinlap
15 dkg cukrozott marcipánmassza

Málnazseléhez:
25 dkg málna
4 ek. cukor
½ citrom leve
2 zselatinlap

elkészítés:
  1. A tojásokat kézi habverővel felverjük, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a fehérborecet, és összekeverjük a sütőporral elvegyített liszttel.
  2. A kapcsos tortaformába sütőpapírt kapcsolunk, beleöntjük a tésztamasszát, és előmelegített sütőben megsütjük.
  3. Kicsit hűlni hagyjuk, majd késsel óvatosan körbevágjuk a tészta széleit, és levesszük róla a karimát. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A marcipánmasszából golyót formázunk, nyújtófával tortalap nagyságúra nyújtjuk, és ráhelyezzük a tésztára.
  5. A krémhez a túrót villával áttörjük, elkeverjük a tejföllel és a cukorral.
  6. Az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat egy kis tejkiöntőben felolvasztjuk, hozzákeverünk 2-3 evőkanál tejfölös túrókrémet, majd a többi krémhez forgatjuk. Hozzáadjuk a megmosott és lecsepegtetett málnát is.
  7. A tésztára visszakapcsoljuk a karimát, a krémet a tortalapra simítjuk, majd hűtőben 2-3 órát dermesztjük.
  8. A zseléhez a málnát a cukorral és a citromlével folyamatosan kavargatva, nagy lángon felforraljuk, majd 3 perc főzés után elzárjuk alatta a lángot. Szűrőkanálba öntjük, és fakanál segítségével átszűrjük, hogy ne legyenek benne magok (ez egy kicsit időigényesebb folyamat). Hűlni hagyjuk.
  9. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, elkeverjük 2-3 evőkanál felforrósított málnalekvárral, és a többi lekvárhoz adjuk. A krémre öntjük, és hűtőbe tesszük 1 órára.
  10. A tortaforma karimáján késsel, körben meglazítjuk a krémet, és csak ezután kapcsoljuk le róla a karimát. Felszeleteljük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

























4 megjegyzés:

  1. Ó! Hát ez a torta minden formában tökéletes! :D A képek csodásak; Kutyafülnek pedig utólag is nagyon boldog névnapot kívánunk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De cuki vagy, köszönöm! :) A köszöntést pedig továbbítom a Kutyinyeknek. :) Neked pedig néhány szelet sütit fogok továbbítani most azonnal. ;)

      Törlés
  2. Szia, lehet ez buta kérdés, de ezt csak friss málnából lehet megcsinálni? És ha igen, esetleg tudnál ajánlani valami helyettesítő gyümölcsöt, amit ilyenkor is meg tudok frissen vásárolni? Előre is köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dóra! Természetesen fagyasztott, majd kiolvasztott málnával is ugyanolyan jól működik a süti. Málna helyett használhatsz bármilyen más bogyós gyümölcsöt is (áfonya, eper, meggy, ribizli, stb.), de szerintem akár őszibarackkal, szilvával is meg lehet csinálni. Remélem, jól sikerül majd a torta, ha megsütöd, és örülök, ha írsz róla visszajelzést. Köszi előre is! :)

      Törlés