2012. július 31.

Kókuszkrémes-csokis pohárkrém mangózselével





Ez a pohárkrém csupa maradékból született. Az alapötlet egy kedves szakácstársamtól, Samy-től származik, aki az egyik ismert receptes oldalon osztotta meg a pohárkrémhez alapul szolgáló torta receptjét. A tortát megsütöttem, a kiszedett tésztabelsőt pedig felhasználtam az ő javaslata szerint. A mangózselét én csempésztem hozzá, mert nekem legtöbbször kell valami savanykás, enyhítendő a nagy édességet. Poharas desszertként nekem sokkal jobban ízlett, mint torta formájában, de ez csak egyéni vélemény. 

Hozzávalók 4 személyre:

Tésztához: (a tepsi mérete: 18x24 cm)
2 nagy tojás
12,5 dkg porcukor
0,5 dl hideg víz
7,5 dkg liszt
½ cs. sütőpor
2 dkg keserű kakaópor
vaj és liszt a sütéshez

Krémhez:
2,5 dl tejszín
½ cs. vaníliás cukor vagy 1 tk. vanília esszencia
2-3 ek. porcukor
1 cs. habfixáló
10 dkg kókuszreszelék

Mangózseléhez:
2 db érett mangó
1 citrom leve
2 ek. befőzőcukor

Díszítéshez:
csokireszelék ízlés szerint

elkészítés:
  1. A tojássárgáját a porcukorral kihabosítjuk, apránként hozzáadva a vizet, alaposan összekeverjük, beledolgozzuk a sütőporral, kakaóporral vegyített lisztet, és hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A megsült tésztát rácsra borítva hűlni hagyjuk.
  3. A krémhez a tejszínt a cukrokkal (vagy a vaníliakivonattal) és a habfixálóval kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáforgatjuk a kókuszreszeléket.
  4. A mangózseléhez a mangókat meghámozzuk, kockákra vágjuk, a befőzőcukorral és a citromlével együtt lalbasba tesszük, és felfőzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd hűlni hagyjuk.
  5. A kihűlt süteményt kisebb darabokra törjük, elosztjuk 4 nagy kehelyben, rákanalazzuk a kókuszkrémet, majd a mangózselét, és hűtőbe tesszük. Reszelt csokoládéval díszítjük, majd tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25 perc




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése