2012. július 31., kedd

Hercegnő kalácsa







Ez a sütemény egyike azoknak, amit nagyon sok éve meg akartam sütni. Az „Édességek” című könyvben található, és mindig azt képzeltem róla, hogy nagyon bonyolult, hatalmas gyakorlatot igényel, és ennek megfelelően különlegesen finom. Miután elkészítettem, meg kell cáfolnom egy részét annak, amit hittem róla. Nem nehéz megcsinálni, nem igényel nagy tapasztalatot sem, viszont valóban ízletes, ha minden klappol. Mivel a külleme tetszetős, egyik barátnőmet akartam meglepni vele egy alkalommal, amikor meglátogatott. Sikerült! :)
A sütit első alkalommal nagyobb formában sütöttem meg, de kipróbáltam kis sütőformákban is, és így jobban tetszett. Le is cseréltem a korábbi fotókat. Így inkább hercegnő kalácskáinak nevezhetnénk.









Hozzávalók 3 db 16,5x6,5 cm-es, mini sütőformához (vagy egy 24x11x7 cm-eshez):

Tésztához:
20 dkg puha vaj
20 dkg cukor
1 görög narancs héja
4 tojás
30 dkg liszt
½ cs. sütőpor

Kenéshez és bevonáshoz:
2 görög narancs leve
0,6 dl narancslikőr
30 dkg étcsokoládé
néhány csepp napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A vajat habosra keverjük a cukorral, belereszeljük a narancs alaposan megmosott és megszárított héját, majd a tojásokat egymás után hozzákeverjük.
  2. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, kisebb adagokban a tojásos masszához szitáljuk, és alaposan összekeverjük.
  3. A formákat kivajazzuk-kilisztezzük, elosztjuk bennük a tésztát, tetejüket simára egyengetjük és előmelegített sütő alsó harmadában készre sütjük. (Tűpróba!)
  4. Ha megsültek, rácsra borítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A narancsok levét kifacsarjuk és elkeverjük a likőrrel.
  6. A süteményeket függőlegesen 4 lapra vágjuk (ha csak egy nagyot sütöttünk, akkor 6 lapra) és a lapok egyik oldalát megmártjuk a likőrös narancslében, vigyázva, hogy a tészta ne ázzon el.
  7. A csokoládét az olajjal együtt gőz fölött felolvasztjuk, tejjel lazíthatjuk, ha a csoki sűrű lenne, kicsit hűlni hagyjuk, majd a tésztalapok likőrbe mártott oldalát egyenként megkenjük a csokival.
  8. A sütiket összeállítjuk az eredeti formájukra és a tetejüket, valamint az oldalaikat is megkenjük a megmaradt csokoládéval.
  9. A csokit hagyjuk teljesen megdermedni, majd a sütiket háztartási fóliába csomagolva, hűvös helyen pár órán át vagy másnapig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Ezután lehet szeletelni.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütéS
sütési idő: kb. 45 perc











2 megjegyzés:

  1. Régen is tetszett ez a kalács, de most az új fotókkal... :) Csodás! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de aranyos vagy! Sikerült meglepned, köszönöm szépen! Úgy örülök, hogy tetszik! :)

      Törlés