Amióta a gesztenye befészkelte magát a konyhámba, azóta csakis szépeket tudok róla gondolni. Olyan „ő”, mint valami jó barát, akire mindig lehet számítani, akitől csak jót kaphatunk. No nem a sima tejszínhabos gesztenyepürére gondolok, mert az túlzott édessége miatt sosem tartozott a kedvenceim közé. A gesztenye számomra könnyed és habos, akárcsak ez a mascarponés szelet.
Hozzávalók 18x24 cm-es tepsihez:
Tésztához:
10 dkg liszt
2 tk. sütőpor
7 dkg cukor
1 ek. almaecet
2 ek. napraforgóolaj
3 tojás
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 ek. Portorico rum
Krémhez:
25 dkg cukrozott gesztenyemassza
12 dkg mascrapone
2 ek. tejföl
2,5 dl habtejszín
3 ek. porcukor
1 cs. zselatin fix
Díszítéshez:
kb. 5 dkg olvasztott étcsokoládé
elkészítés:
- A tésztához a tojásokat kikeverjük a kétféle cukorral, az almaecettel, az étolajjal, hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet, és a tésztamasszát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
- Az egyenetlen tésztaszéleket levágjuk, a sütemény tetejét villával sűrűn megszurkáljuk, és ecset segítségével eloszlatjuk rajta a rumot.
- A krémhez a mascarponét kikeverjük a tejföllel, 2 vőkanál cukorral, és belevegyítjük a gesztenyemasszát.
- A behűtött tejszínt habbá verjük, de félidőben hozzáadjuk a zselatin fix-et, és úgy verjük tovább.
- A habot óvatosan a mascarponés gesztenyemasszához forgatjuk és rásimítjuk a tésztára.
- Hűtőbe tesszük néhány órára, majd gőz fölött megolvasztott csokoládéval díszítjük. Dermedni hagyjuk, majd felszeleteljük.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése