2012. július 31., kedd

Gesztenyés-mascraponekrémes szelet





Amióta a gesztenye befészkelte magát a konyhámba, azóta csakis szépeket tudok róla gondolni. Olyan „ő”, mint valami jó barát, akire mindig lehet számítani, akitől csak jót kaphatunk. No nem a sima tejszínhabos gesztenyepürére gondolok, mert az túlzott édessége miatt sosem tartozott a kedvenceim közé. A gesztenye számomra könnyed és habos, akárcsak ez a mascarponés szelet.


Hozzávalók 18x24 cm-es tepsihez:

Tésztához:
10 dkg liszt
2 tk sütőpor
7 dkg cukor
1 ek almaecet
2 ek napraforgóolaj
3 tojás
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 ek Portorico rum

Krémhez:
25 dkg cukrozott gesztenyemassza
12 dkg mascrapone
2 ek tejföl
2,5 dl habtejszín
3 ek porcukor
1 cs. zselatin fix

Díszítéshez:
kb. 5 dkg olvasztott étcsokoládé

elkészítés:
  1. A tésztához a tojásokat a kétféle cukorral, az almaecettel és az étolajjal kikeverjük.
  2. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, simára keverjük és a tésztamasszát kivajazott-kilisztezett tepsibe öntjük.
  3. Előmelegített sütőben megsütjük és rácson hagyjuk kihűlni.
  4. Az egyenetlen tésztaszéleket levágjuk, a sütemény tetejét pedig villával sűrűn megszurkáljuk.
  5. Egy ecsetet rumba mártogatunk és egyenletesen átkenjük vele a tészta felületét.
  6. A krémhez a mascarponét és a tejfölt 2 ek cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a gesztenyemasszát és alaposan összedolgozzuk.
  7. A behűtött tejszínt habbá verjük, félidőben hozzáadjuk a zselatin fix-et és úgy verjük tovább.
  8. A habot óvatosan a mascarponés gesztenyemasszához forgatjuk és rásimítjuk a tésztára.
  9. Hűtőbe tesszük néhány órára, majd gőz fölött megolvasztott csokoládéval díszítjük. Kicsit még behűtjük, majd szeleteljük.

sütési hőfok: 180ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20 perc







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése