2012. július 31., kedd

Francia narancsos sütemény





Nem volt kedvem bonyolult sütit sütni vasárnapra, és eszembe jutott, hogy nemrég láttam egy egyszerűen elkészíthető tésztát az „Édességek” című sütis könyvemben. Már régóta szemeztem vele, mert narancsos édességet még nem nagyon ettem. A jó múltkor elhatároztam, hogy sorra megsütöm az ebben a könyvben található nekem tetsző finomságokat, de eddig csak egy tortát készítettem el belőle. Itt volt az idő egy újabbra. A baj csak az volt, hogy nem mellékeltek hozzá sütési hőfokot. Mivel ez egy piskótaszerű tészta, gondoltam, jó lesz a 180 fok. Pikk-pakk elkészül ez a süti, bátran hozzáfoghatunk, ha nem várt vendégeket kapunk. Kiváló édesség egy csésze tea mellé.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
7,5 dkg liszt
7,5 dkg étkezési keményítő
1/2 tk sütőpor
1 narancs reszelt héja
4 tojás
17,5 dkg cukor + 2 ek porcukor a díszítéshez
7,5 dkg olvasztott vaj
5 dkg mandulaforgács + 2-3 ek-nyi a díszítéshez

Öntethez:
2 dl frissen facsart narancslé (2 nagyobb narancsból)
2 ek narancslikőr (elmaradhat)
1 citrom leve
1 ek cukor

elkészítés:


  1. A lisztet a keményítővel, a sütőporral és a megmosott narancs héjával összekeverjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük az olvasztott és langyosra hűlt vajat, majd beleforgatjuk a lisztes keveréket.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tésztamasszához keverjük.
  4. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, sütőpapírt kapcsolunk bele, ezt is kivajazzuk, megszórjuk a mandulaforgáccsal és a mandulás alapra öntjük a tésztát.
  5. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ha kész, 10 percig a zárt ajtajú sütőben hagyjuk.
  6. A narancslevet a citromlével és a cukorral meglangyosítjuk és, ha fokozni akarjuk az élvezeteket, hozzáöntjük a narancslikőrt is.
  7. A langyosra hűlt süteményt tálra borítjuk, hogy a mandulás alja legyen felül és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  8. A tésztába egy hurkapálcával több helyen beleszúrunk és a narancslevet úgy öntjük rá, hogy a lyukakba befolyjon a lé és a tészta beszívja.
  9. Tálaláskor a süti tetejét porcukorral és kevés mandulaforgáccsal megszórjuk, kínálhatunk mellé narancslekvárt vagy narancszselét és tejszínhabot is.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20 perc




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése