2023. június 1.

Citromtorta

...helló nyár!
 


 
A citrom az egyik kedvenc gyümölcsöm! Imádom az illatát, az üdeségét, és azt, hogy sokoldalúan felhasználható. Nem csoda, hogy fagyiból/jégkrémből is a citromos az egyik favoritom. :) Hogy miért emlegetek fagyit egy torta receptjénél?! Mert a krémje szerintem pontosan olyan, mint amikor az ember belenyal a citromfagyiba. Egyszerre fanyar és édes – nyamm! :D
Bár van a blogon néhány olyan édességem, ami a fent említett gyümivel ízesített krémmel készült, de ilyen típusút citrom ízben még sosem csináltam. Az a jó benne, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, és nincs benne tojás, ami megdrágítaná, ill. picit macerásabbá tenné a kivitelezést. Bevallom, ezt a fajta krémet használtam a legutóbbi két tortámhoz is, mert nagyon bevált, és ha a hűtési időt nem számoljuk, akkor tényleg gyorsan megvan. Azt is elárulom, hogy a méteres kalácsom krémjéről van szó – igaz, most nem pudingport, hanem keményítőt vettem le a polcról –, sőt a piskóta is ugyanaz. :D Minő skandalum! Akit ez zavar, az ne is kövesse a blogot! :D Aki viszont egyetért velem abban, hogy ami már egyszer jónak bizonyult, azt nem kell nagyon bolygatni, az nyugodtan látogasson el ide máskor is. Ígérem, hogy azért olykor-olykor másfajta krémeket és tésztákat is bemutatok. ;)
No, de hagyjuk a jövendőt, fókuszáljunk most erre a szerintem imádni való és látványos tortára! Egyébként pünkösdkor rukkoltam elő vele, hogy méltón megünnepeljük a kerítést, amit életünkben 3. alkalommal a Kutyinyekkel csak mi ketten hoztunk össze. :D Igaz, ennek az oszlopai adottak voltak (sajnos ronda betonból), de legalább a többi a mi kezünk munkáját dicséri. Most már vígan kapaszkodhat bele a növendék sövény az új dróthálóba! :D Mi pedig a munkától kellemesen elfáradva élvezhettük a selymes és friss citromos krém zamatát. :)




Hozzávalók 20,5x10,5x7,5 cm-es dobozformához:

a piskótához:
3 tojás
15 dkg porcukor
75 ml napraforgóolaj
75 ml tej
20 dkg finomliszt
9 g sütőpor
1 kezeletlen citrom reszelt héja

a citromos krémhez:
3,75 dl tej
1,5 dl frissen facsart citromlé
60 g étkezési kukoricakeményítő
18 dkg porcukor
15 dkg vaj
1 kezeletlen citrom reszelt héja

a díszítéshez:
citromfűlevélkék
reszelt citromhéj
citromszeletkék
cukorgyöngyök

elkészítés:
  1. A krémhez 1 citrom héját lereszeljük és félretesszük. A citromok levét kifacsarjuk és átszűrjük.
  2. A keményítőt a porcukor felével együtt lábasba szórjuk, csomómentesre keverjük a citromlével, és felöntjük a tejjel. Közepes lángon, állandó keverés mellett pudinggá főzzük. Folpackkal letakarva teljesen kihűtjük, majd alaposan átkeverjük.
  3. A puha vajat a többi porcukorral és a vaníliás porcukorral együtt habosra kavarjuk, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd robotgéppel hozzádolgozzuk a citrompudingot. Hűtőbe tesszük dermedni.
  4. A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a tejet, az olajat, majd felváltva hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet és a tojáshabot.
  5. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral (a formát előbb néhány ponton kivajazzuk, hogy a papír hozzáragadjon), beleöntjük a tésztamasszát, és előmelegített sütőben megsütjük.
  6. A piskótát a sütőpapír segítségével kiemeljük a formából, lehúzzuk róla a papírt, és fejjel lefelé tortarácsra tesszük hűlni.
  7. A tészta alját egyenesre vágjuk és 3 lapra szeljük. A krémet kb. 1 cm vastagon elosztjuk a legalsó tésztalapon, ráhelyezzük a másik tésztalapot, és azt is ugyanilyen vastagon kenjük meg a krémmel. Befedjük a 3. lappal.
  8. Egy kevés krémmel lekenjük a torta tetejét, és körbekenjük az oldalát. A többi krémet díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük, és kidekoráljuk vele a torta tetejét. A krémet reszelt citromhéjjal vagy citromszeletekkel, cukorgyöngyökkel és citromfűlevélkékkel díszítjük. Kínálásig hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc

Megjegyzés:
Én szeretem lemérni a teljes krémmennyiséget, és a betöltésre szánt adagokat is konyhai mérleggel mérem ki. Így nagyobb eséllyel kerül egyforma mennyiségű krém a tésztalapok közé (pláne egy kerek tortánál).
A fenti torta esetében én a lapok közé kb. 200-200 gramm krémet kentem, és kb. 130 grammot osztottam el a tetején, illetve körben az oldalán. A megmaradt kb. 300 grammot pedig csillagcsöves habzsákba töltöttem és feldíszítettem a torta tetejét.

Tipp:
16 cm átmérőjű tortaformában is megsüthetjük.

 


 

2 megjegyzés:

  1. Szép látvány! Biztos finom is, de erről nem tudok nyilatkozni.

    VálaszTörlés
  2. Köszi! :) Na igen... sajnos a kóstolók adása egy ideje komoly akadályba ütközik. :(

    VálaszTörlés