2023. május 21.

Vaníliakrémes métereskalács-torta

 

 


 
Nagyon szeretem a méteres kalácsot, ami kapcsán nemrég döntöttem el, hogy ezután a húsvét elmaradhatatlan desszertje lesz. Más alkalmakra viszont biztos, hogy nem fogom elkészíteni, mert egyrészt kissé időigényes az összeállítása, másrészt úgy általában fontosnak tartom a konkrét ünnepekhez kapcsolódó édességeket csakis azon alkalmakkor prezentálni, amikorra azokat a feltalálói annak idején szánták.
Az általam tett fogadalmat megszegve, az ünnepek után mégis méteres kalácsot sütöttem. :D De csak azért, mert vendégeket vártunk, és ez alkalomból egy kicsit kísérletezni szerettem volna vele. Az eredmény jól sikerült, de még mindig ott volt a sütiszeletek krémmel való kenegetése, ami miatt ugyebár tovább tart az elkészítés. Úgyhogy a tesztnek tovább kellett folytatódnia. Kapóra is jött az anyák napja. :D Így lett a hosszú külalakú süteményből torta formájú, amely cirkalmasra egybeolvasztotta a méteres kalács szeretni való kétféle piskótáját. Már akkor tudtam, hogy ez bizony nem úszhatja meg a blogon való mutogatást, annyira jól vizsgázott mind ízre, mind küllemre. :) Ám a krém mennyiségével akkor kissé elégedetlen voltam, úgyhogy anyák napja után most újra terítékre került. :D Persze megint volt apropója: vendég jött hozzánk. Ekkor végre sikerült lencsevégre kapnom a tökéletesített változatot. :)

 


Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:

a sárga piskótához:
2 tojás
10 dkg porcukor
0,5 dl napraforgóolaj
0,5 dl tej
13 dkg finomliszt
6 g sütőpor
vaj és liszt a sütőformához

a kakaós piskótához:
2 tojás
10 dkg porcukor
0,5 dl napraforgóolaj
0,5 dl tej
11,5 dkg finomliszt
1,5 dkg holland kakaópor
6 g sütőpor

a vaníliakrémhez:
1 ½ cs. vaníliaízű pudingpor
5,25 dl tej
15 dkg vaj
14 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor

a tetejére:
13 dkg ét- és tejcsokoládé fele-fele arányban
1 ek. napraforgóolaj
tejcsokoládé forgács
1,5 dl 30% zsírtartalmú habtejszín
1 tk. porcukor
holland kakaópor

elkészítés:
  1. A sárga piskótához a tojássárgákat habosra kavarjuk a porcukorral, beledolgozzuk a tejet, az olajat, majd felváltva hozzáforgatjuk a sütőporral vegyített lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A kakaós piskótát is a fentiek szerint készítjük el, de a liszthez a kakaóport is hozzávegyítjük. A kétféle tésztamasszát váltott kanalanként a kivajazott, liszttel behintett tortaformába adagoljuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
  3. A piskótát vékony pengéjű kés segítségével elválasztjuk a forma oldalától, kivesszük a formából, és tortarácsra téve hagyjuk kihűlni.
  4. A krémhez a pudingport a fele mennyiségű porcukorral lábasba szórjuk, egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd felöntjük a többi tejjel, és kevergetve felfőzzük. Folpackkal betakarva teljesen kihűtjük. Alaposan átkeverjük.
  5. A puha vajat a többi porcukorral és a vaníliás porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a pudingot, és robotgéppel magas fokozaton alaposan összekeverjük. Háromfelé vesszük.
  6. A kész piskóta tetejét előbb egyenesre vágjuk, 3 lapra szeljük, majd betöltjük a krémmel. A 3. adag krémet elosztjuk a torta tetején és szélén.
  7. A felaprított csokoládét az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, a tortarácsra állított torta közepére öntjük, és körkörösen mozgatva a rácsot, hagyjuk, hogy a csokoládé lecsorogjon a torta oldalán. Néhány percre hűtőbe tesszük dermedni.
  8. A még lágy csokoládéba késsel belenyomjuk a majdani szeletelés vonalát, és a tejcsokoládé-forgácsot a jobb oldali vonalak mellé szórjuk. A tortát hűtőbe tesszük annyi időre, amíg a csokoládé teljesen megdermed.
  9. A habtejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, sima csöves habzsákba töltjük, és körben kidekoráljuk vele a torta szélét. A krémgömböket meghintjük kakaóporral.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 55 perc



 

4 megjegyzés:

  1. ezt a tortát millió hogy meg fogom csinálni ... imádom a méteres kalácsot :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki, bárkit is rejtsen a "Névtelen" név. :D

      Törlés
  2. Nekem az anyák napi torta tökéletes volt. Most derült ki, hogy az csak kísérlet volt. Nahát!?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D :D :D Valahol el kell kezdeni. :D Egyébként csak részben volt kísérlet a te tortád, mert a cirkalmas tészta már jól vizsgázott őzgerinc formában, csak tortásított változatban anyák napjára készült először. ;)

      Törlés