2022. november 27.

Málnás csokoládétorta

 

 


 
Nálunk a november a születésnapok hava – először engem, majd Anyát ünnepeljük. Sőt, nemrég elhunyt apukám is ebben a hónapban született.
Anyáékkal most először tartottunk összevont szülinapot, mivel már nem vagyunk egymás szomszédai. A köztünk létrejött jó néhány kilóméteres térbeli távolság miatt ui. az egyesítés költséghatékonyabbnak tűnt. Más kérdés, hogy a találkozások ilyen módon való ritkítása nem éppen hat ránk pozitívan. Szerencsére, azonban decemberben is kijut nekünk az ünneplésből – nevelőapám szülinapján és karácsonykor –, amikor megint csak együtt lehetünk, és újra feltöltődhet a lelkünk. :)
A közös szülinapra most egy nagyon csokis tortát képzeltem el – mert újabban álladóan arra vágyom –, de az étcsokoládé adta markánsságot egy kevés bogyós gyümölccsel kívántam ellensúlyozni. Mivel korábban nagy sikert aratott a naranccsal bolondított étcsokis sütim, ezért valami ahhoz hasonlót készítettem, és nyugodt voltam afelől, hogy ezzel sem lövök majd mellé. A krém kóstolása közben mégis lepöttyentem, mert úgy ítéltem meg, hogy Anya és a Kutyafül ízlésének túl tömény lenne. Ezért gyorsan frissen másik tortát készítettem, ez pedig bánatomra bent maradt a hűtőben. Persze ebből is kaptak Anyáék kóstolót, ám meglepő módon kifejezetten pozitív értékelést kapott a torta. :D A poén az, hogy még a Kutyinyek is elismerően nyilatkozott róla, pedig le mertem volna fogadni, hogy ő aztán pláne nem fogja szeretni. Éppen azért is került fel a blogra, mert bebizonyosodott, hogy ezzel a tortával nem csak az étcsoki-őrülteknek lehet kedvezni. :)
Akár advent 1. vasárnapjára is elkészíthetjük. ;)

 


 

Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

a piskótához:
2 nagy tojás
2,5 dkg étcsokoládé
1,5 dkg vaj
4 dkg kristálycukor
1,5 dkg holland kakaópor
3 dkg finomliszt
3 g sütőpor

a krémhez:
18 dkg étcsokoládé
3,5 dl habtejszín
10-12 dkg kristálycukor
2 dkg holland kakaópor
7,5 dkg vaj
10 dkg mascarpone
12 dkg (mirelit) málna
1 ek. porcukor

a bevonáshoz és a díszítéshez:
8 dkg étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj
néhány szem blansírozott aprított mandula (elhagyható)
kevés étcsokoládé-forgács

elkészítés:
  1. A málnát hűtőbe vagy hűvös szobába téve hagyjuk felengedni, majd lecsepegtetjük és összekeverjük a porcukorral. Állni hagyjuk.
  2. A tésztához a csokoládét a vajjal vízgőz fölött felolvasztjuk. A tojásokat a kristálycukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, és két részletben beleforgatjuk a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet. Előmelegített sütőben megsütjük, majd tortarácsra téve kihűtjük. Kivesszük a formából, és 2 lapra vágjuk.
  3. A krémhez a tejszínt a cukorral forrástól számítva, állandó keverés mellett 3-4 percig főzzük. A csokoládét, a vajjal, kakaóporral együtt fém tálba tesszük és ráöntjük a forró édes tejszínt. Csomómentesre keverjük.
  4. A csokoládékrémet lefedjük folpackkal, és miután langyosra hűlt, 4-5 órára hűtőbe tesszük.
  5. A selymes krémet robotgéppel pár másodperc alatt átkeverjük. Az alsó tésztalapot visszatesszük az elmosott kapcsos tortaformába, megkenjük 2 púpozott evőkanál (kb. 8 dkg) krémmel, és rátesszük a másik piskótalapot.
  6. A többi krémhez keverjük a mascarponét, és 2 púpozott evőkanálnyit kenünk a piskótára.
  7. A krémen elosztjuk az újra lecsepegtetett cukrozott málnát, majd – 15 dkg kivételével – rásimítjuk a többi krémet. A félretett krémet csillagcsővel ellátott habzsákba kanalazunk és a tortával együtt legalább 6 órára hűtőbe tesszük.
  8. A bevonáshoz a csokoládét az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk és hozzákeverjük az aprított mandulát. Az olvasztott csokit a torta közepére öntjük, és eloszlatjuk rajta. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
  9. A habzsákban lévő krémből rózsákat nyomunk a torta tetejére (ültethetünk rá friss málnaszemeket is), és a megmaradt krémet elkenjük körben az oldalán. A krémrózsák belső szélét étcsokoládé forgáccsal dekoráljuk. A tortát fogyasztásig hűtőbe tesszük. Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteljük.
sütési hőfok: 150°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc

Tipp:
  • A tortát nem muszáj bevonni csokoládéval, közvetlenül a krémre is nyomhatjuk a rózsákat.
  • A két piskótalap közé csokikrém helyett málnalekvárt is kenhetünk.

 



Ötlet innen

4 megjegyzés:

  1. Jöhet bármikor. Nagyon finom (volt).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett, és sajnálom, hogy végül nem vittem át az egész tortát. Nem hittem volna, hogy szeretni fogod.

      Törlés
  2. Szia! Biztosan jók az alapanyagok súlyadatai a piskótánál?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen, nem tévedés, valóban ilyen kevés liszt kell bele. Az utolsó kép után belinkeltem a forrást, nézd meg, arányaiban abban is kevés liszt van, csak én kisebb tortaformára vettem vissza a mennyiségeket.

      Törlés