2022. november 26.

Tojásmentes krumplis fluta gyömbéres szósszal

 

 



Alapvetően csak ritkán eszünk krumplit, bár amióta a mély olajos sütési mód helyett inkább sütőben sütöm, azóta kicsit gyakrabban kerül asztalra. (Főleg, ha semmi ötletem sincs arra vonatkozólag, hogy mit együnk aznap. :D) Most viszont, hogy megdrágult ez az alap élelmiszer, pár napos szünetekkel többször is készítettem krumpliebédet. Mikor, ha nem most, ugye?! :D Felfigyeltem ui. néhány olyan krumplis ételre, amiket még sosem készítettem. Ilyen ez a fluta is, ami a hozzávalók tekintetében tulajdonképpen majdnem megegyezik a laskával, az elkészítés módja miatt viszont mégis egészen más élményben lehet részünk. Igazából kétszer egymásután készült, mert elsőre nem is olyan könnyű belőni a szükséges lisztmennyiséget. Megtévesztő ui., hogy kevesebbel is könnyen formázható a tészta, ellenben úgy jobban megszívja magát olajjal, amitől ugyebár nem lesz szerethető a végeredmény. Sőt, a fluta sütése sem olyan egyszerű feladat, pláne akkor, ha az olyan fos indukciós lapon történik, mint amilyet a házunk előző tulajától megörököltünk. A nehezen szabályozható hőfok miatt a krumplifánk kívül túl hamar megsül, miközben belül nyers marad, vagy épp szottyos lesz az olajtól. Szóval aki szintén kevés fokozatos indukciós lapon akar szórakozni vele, az vegye számításba, hogy folyamatosan szabályozgatni kell a hőfokot 6-os és 7-es között. Meg az sem piskóta, amilyen olajszag marad utána! Akkor is, ha kókuszolajban sül. Bele sem merek gondolni, mit produkálhat napraforgóolajban, vagy hagyományosan, zsírban sütve. :D Persze mindezek ellenére szerencsére finom, pláne gyömbéres szósszal, amiben minden benne van, ami a borongós, hideg őszi időben jól jön, megtámogatandó az immunrendszerünket: gyömbér (naná!), fokhagyma, méz, citrom. :) És bár a fluta hagyományosan tojással készül, de meg lehet csinálni anélkül is, olcsóbb kivitelben, ahogyan azt a mellékelt fotók is jól példázzák. ;)

 

 

Hozzávalók 2-3 személyre:

a flutához:
1 kg krumpli (tisztított mennyiség)
6 dkg finomliszt (vagy amennyit felvesz)

növényi olaj a sütéshez

a gyömbéres szószhoz:
25 dkg tejföl és görög joghurt fele-fele arányban
hüvelykujjnyi hosszúságú gyömbérgyökér, reszelve
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk. citromlé
1 tk. akácméz vagy egyéb édesítő
őrölt tarka bors


elkészítés:
  1. A szószhoz a hozzávalókat összekeverjük, és hűtőbe tesszük.
  2. A krumplit kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük és leszűrjük (héjában is megfőzhetjük). Hagyjuk langyosra hűlni, majd áttörjük.
  3. Hozzáadjuk a lisztet, alaposan összekeverjük, majd lisztezett munkalapon vastag rudat formázunk belőle.
  4. 8 egyforma darabra vágjuk, azokat is rudakká sodorjuk, majd mindegyiket további 4 egyforma részre osztjuk. Az így kapott 32 tésztadarabot meggömbölygetjük.
  5. A hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk a gombócok közepébe, és liszttel hintett munkalapra sorakoztatjuk. (Fánkforma helyett 10 cm-es rudacskákra is megsodorhatjuk. Én mindkét formát elkészítettem.)
  6. Serpenyőben olajat hevítünk (annyit, hogy az félig ellepje a tésztadarabkákat), és közepes lángon mindkét oldalukon kisütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot, és azon melegében, a gyömbéres szósszal együtt tálaljuk.
Megjegyzés:
Frissen kisülve a legjobb, kívül kissé roppanós, de ahogy hűl, egyre inkább összeesik, elnehezedik és nyúlósabbá válik a tészta. Ennek ellenére hidegen is finom. ;) Természetesen sütőben vagy lefedett serpenyőben újramelegíthető.

 


2 megjegyzés:

  1. Régen mintha én is csináltam volna ilyen "krumplifánkot",csak mi meggydzsemmel ettük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, az teljesen más volt, te élesztőset csináltál, a túrókarika mintájára. Ebben viszont nincs élesztő, csak tört krumpli+liszt, ill. tojás, ha valaki azt is tesz bele. Nem szokták fánkformára alakítani, ez csak az én ötletem volt. ;)

      Törlés