2022. június 2.

Rozsos csomó

 

 

 


Minden héten megsütöm a Kutyinyeknek a szokásos, reggelinek való péksütit, és egy ideje mindig ugyanolyanra fazonírozom: 8-as alakúra. Ez a forma nagyon bevált, és csak a lisztek arányával szoktam játszadozni. Teljes kiőrlésű rozslisztet is gyakran használok, de nem olyan arányban, mint a képeken látható csomózott zsemle esetében. Ebben ugyanis jóval több a fent említett liszt. Meg kell mondjam, sokszor jobban is esik ilyen fajta kelt tésztát enni, mint sima lisztből vagy fehér tönkölyből lévőt. Imádom, ahogy a fagyóból kiolvasztott, újramelegített péksüti tésztája kívül ropog, és jobban igénybe veszi a fogaimat, mint a nem egészségesnek mondott lisztből készült társai. :)
Ez a rozsos csomó kedvenc lett mindkettőnknél, a készítési technika pedig pofonegyszerű. Jó is, hogy nincs vele sok varia, mert éppen elég, hogy a nyers tészta robotgéppel való bedagasztása több időt vesz igénybe. Szerintem érdemes tenni vele egy próbát, nem okoz csalódást. ;)

 


 

Hozzávalók 10 darabhoz:

35 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
1 ek. cukor
1 csapott ek. só
3 ek. extra szűz olívaolaj + a munkálatokhoz és a kenéshez
3 dkg friss élesztő
3,5-4 dl víz

elkészítés:
  1. A kétféle liszthez vegyítjük a cukrot, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, és a fele mennyiségű langyos vízzel, valamint egy kevés liszttel csomómentesre keverjük. Betakarjuk egy kis liszttel, és felfuttatjuk. Hozzáadjuk a sót, az olajat, a többi vizet, és robotgéppel jól kidagasztjuk.
  2. A tésztát beolajozott kézzel a belisztezett munkalapra borítjuk, kevés liszttel átgyúrjuk, majd visszatesszük a vékonyan kiolajozott tálba, és letakarva megkelesztjük.
  3. A tésztából 10 gombócot gömbölygetünk, és 10 perc pihentetés után 15 cm hosszú rudakká sodorjuk. Csomót kötünk rájuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  4. A tetejüket lekenjük olívaolajjal, befedjük folpackkal + konyharuhával, és 20 percet kelesztjük.
  5. A péksüteményeket megszórjuk kevés rozsliszttel, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése