Minden héten megsütöm a Kutyinyeknek a szokásos, reggelinek való péksütit, és egy ideje mindig ugyanolyanra fazonírozom: 8-as alakúra. Ez a forma nagyon bevált, és csak a lisztek arányával szoktam játszadozni. Teljes kiőrlésű rozslisztet is gyakran használok, de nem olyan arányban, mint a képeken látható csomózott zsemle esetében. Ebben ugyanis jóval több a fent említett liszt. Meg kell mondjam, sokszor jobban is esik ilyen fajta kelt tésztát enni, mint sima lisztből vagy fehér tönkölyből lévőt. Imádom, ahogy a fagyóból kiolvasztott, újramelegített péksüti tésztája kívül ropog, és jobban igénybe veszi a fogaimat, mint a nem egészségesnek mondott lisztből készült társai. :)
Ez a rozsos csomó kedvenc lett mindkettőnknél, a készítési technika pedig pofonegyszerű. Jó is, hogy nincs vele sok varia, mert éppen elég, hogy a nyers tészta robotgéppel való bedagasztása több időt vesz igénybe. Szerintem érdemes tenni vele egy próbát, nem okoz csalódást. ;)
Hozzávalók 10 darabhoz:
35 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
1 ek. cukor
1 csapott ek. só
3 ek. extra szűz olívaolaj + a munkálatokhoz és a kenéshez
3 dkg friss élesztő
3,5-4 dl víz
elkészítés:
- A cukrot a kétféle liszthez vegyítjük, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a fele mennyiségű langyos vízzel, egy kevés liszttel, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk. Hozzáadjuk a sót, az olajat, a többi vizet, és robotgéppel jól kidagasztjuk.
- A tésztát a lisztezett munkalapra borítjuk, beolajozott kézzel (kevés lisztet adva hozzá) átgyúrjuk, majd visszatesszük a vékonyan kiolajozott tálba, és letakarva megkelesztjük.
- A tésztából 10 gombócot gömbölygetünk, és 10 perc pihentetés után 15 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük. Csomót kötünk rájuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
- A tetejüket lekenjük olívaolajjal, és folpackkal + konyharuhával letakarva 20 percet kelesztjük.
- A péksüteményeket megszórjuk kevés rozsliszttel, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési mód:alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése