2021. április 8.

Kókuszos kalácspuding-torta aszalt meggyel

 

 


 



Annyira szeretem a kalácsfelfújtat, hogy képes voltam megmenteni hozzá az egyik kis kalácsot, amit blundel tésztából készítettem. Ezt akár véteknek is lehetne nevezni, hiszen a kalács önmagában is annyira szeretni való, hogy szinte el sem lehet képzelni, hogy marad belőle. Ez persze nem is fordulhatott volna elő, ha én szándékosan nem tettem volna félre ehhez a desszerthez. :D Akinél mégis úgy adódik, hogy húsvétra túl sok kalácsot sütött, és emiatt megmaradt egy része, annak nem kell olyan csalafintaságokhoz folyamodnia, mint rendszerint nekem, ha felfújtat akarok enni. Természetesen tejes kifliből is elkészíthető ez a desszert, amiből azért esélyesebb, hogy szikkadásnak indul pár darab. ;)
Mivel tavaly betáraztam egy vagon kókusztejszínt, és még azután is maradt belőle pár dobozzal, hogy elajándékoztam belőle néhányat, ezért ezekből egy keveset felhasználandó, most nem a habtejszínhez nyúltam. Illetve évek óta őrizgetek egy zacskó kókuszvirágcukrot, és így adódott az ötlet, hogy a felfújthoz most ezekkel a hozzávalókkal is tegyek egy próbát. Kókuszvirágcukorból egyébként többet kell használni, mint normál cukorból, mert az édesítőképessége nem olyan erős, ellenben különleges aromája miatt érdemes kipróbálni. A kókusztejszín pedig a személyes kedvencem – nagyon sűrűn használom krémekhez, gyümölcslevesekhez. (Kivétel, amikor pont nem, és megmarad a java. :D ) Ez a kalácspuding is igazán finom lett a kókuszból készült alapanyagoknak hála. :)
 
 


Hozzávalók 16 cm átmérőjű tortaformához:

a rétegezéshez:
30-40 dkg szikkadt kalács
5 dkg aszalt meggy

a tejfölkrémhez:

20 dkg házi mascarpone (30 dkg tejfölből 1 napig csöpögtetve)
4 dkg kókuszvirágcukor, darálva
2 dkg vaníliás porcukor
3 dkg kókuszreszelék

az öntethez:

2,5 dl kókusztejszín
2 tojás
6 dkg kókuszvirágcukor, darálva

a csokoládémázhoz:

5 dkg étcsokoládé
1 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
1 tk. barna rum
75 ml kókuszkrém
1 tk. folyékony kókuszolaj

a díszítéshez:
1,5 dkg kókuszreszelék

elkészítés:
  1. A házi mascarponét eszerint a leírás szerint elkészítjük, majd a kókuszvirág- és a vaníliás porcukorral együtt a mascarponéhoz keverjük. Hozzáforgatjuk a kókuszreszeléket is.
  2. A tojásokat a kókusztejszínbe ütjük, a kókuszvirágcukorral édesítjük, és robotgéppel összekeverjük.
  3. A kalácsot felszeleteljük, a szeleteket három darabra vágjuk. Az alján és az oldalán is kivajazott kapcsos tortaformába lerakunk egy réteg kalácskockát, és rásimítjuk a kókuszos tejföl felét. Erre újabb kalácsréteg kerül, amit megszórunk aszalt meggyel, és rásimítjuk a többi tejfölt. A sort kalácskockákkal zárjuk, és a közökbe aszalt meggyet szórunk.
  4. Több részletben rácsorgatjuk az öntetet, és hurkapálcával több helyen átszúrjuk, hogy az öntet belefolyjon. Állni hagyjuk, amíg a sütő bemelegszik.
  5. Készre sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni. Lekapcsoljuk róla a karimát, és tortatálra tesszük.
  6. A díszítéshez a kókuszreszeléket zsiradékmentes serpenyőben, kis lángon épp csak átpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  7. A csokoládémázhoz a kókusztejszínt a kókuszolajjal felforrósítjuk, a nádporcukorral vegyített, felaprított étcsokoládéra öntjük, hozzáadjuk a rumot, és összekeverjük.
  8. A mázzal egyenletesen körbekenjük a felfújt oldalát, pirított kókuszreszelékkel díszítjük, a tetejét becsíkozzuk, és kevés kókuszreszelékkel hintjük. Dermedés után tálaljuk.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 55 perc

Megjegyzés:
Természetesen használhatunk bolti mascarponét is. ;)




2 megjegyzés:

  1. Igen mutatós, és a tálalás színei nagyon harmónikusak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Igyekszem összehangolni a külcsínt a belbeccsel. :D

      Törlés