2020. július 16.

Puha, túrós sós perec





Az új keletű levesmániám miatt kenyérrudakat szoktam sütni, amiket felkarikázva, megpirítva levesbetétnek fogyasztunk. Mindig egy picit máshogyan készítem – ezúttal túró is került bele. A minap egy kicsivel több tésztát dagasztottam be, és csak az egyik adagból készült kenyérrúd, a másikból egyebet akartam sütni. A sós pereccel már régóta szemeztem, és most végre eljött a perecsütés ideje. :D Jópofának tartom, hogy sütés előtt pár pillanatra forrásban lévő vízben kell „őket” megmártóztatni.
Ez a perec most egy puha tésztájú változat (a túró is rásegít erre), nem a ropogós fajta, amit egyébként szintén nagyon szeretek – arra majd máskor kerítek sort. Reggelire, uzsonnára egy bögre kakaóval vagy tejjel jó választás... akár mártogatóval is.;)


Hozzávalók 16 darabhoz:

a tésztához:

50 dkg fehér kenyérliszt
25 dkg túró
3 dkg cukor
1 ek. só
3 ek. olívaolaj
2,5 dkg friss élesztő
1 dl tej
1,5 dl víz
1 ek. szódabikarbóna a főzéshez

a sómasszához:
3 dkg finomliszt
2 dkg só
kb. 5 ek. víz

elkészítés:
  1. A tésztához az élesztőt 2 evőkanál kenyérliszttel és 1 dkg cukorral a fele mennyiségű langyos, tejes vízben simára keverjük, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. A többi cukorral, sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a túróval, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olívaolajat, a többi folyadékot, és megdagasztjuk a tésztát. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztából 16 egyforma gombócot gömbölygetünk, és letakarva, negyedórát pihentetjük.
  4. A tésztagombócokat egymás után megsodorjuk, a végeiket összecsavarva kialakítjuk a perecformát, és a végeket jól lenyomkodjuk. (Én ehhez megfordítottam a perecet, és a hátoldalán ragasztottam rá a végeket, hogy elöl szép legyen).
  5. A kész pereceket forrásban lévő, szódabikarbónás vízben oldalanként fél percig főzzük, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és megsütjük.
  6. A sómasszához a sót a lisztbe vegyítjük, a vízzel csomómentesre keverjük, és a kisült perecekre csorgatjuk. Kb. 1 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sós máz megszilárduljon rajtuk. A sütőből kivéve, tortarácson hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc





2 megjegyzés:

  1. Kellemes falusias hangulatú kép a zománcos bögrével, a cserép tálkával és az (ezúttal) kék kockás k endővel.A perec is jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Jáááj, te, ezek a kockák nem hagynak nyugodni téged... :D Egyébként köszönöm, örülök, ha bejön a falusias hangulat (is). Úgy látom, az étel már lassan eltörpül a kiegészítők mellett. :D

      Törlés