Sütisütéshez általában nem használok nagyméretű tepsit, ráadásul az eleve nem nagy mennyiségű sütemények felét rendszerint elosztogatom – így azok elég hamar elfogynak. Ezért talán nem is csoda, ha néha nagyon kiéhezek az édességre. Most is napok óta sütire vágytam, és a nemrég ajándékba kapott szilva egy részét akartam felhasználni. Elég keveset sikerült beletenni, úgyhogy a szilva nem túl hangsúlyos, de azért kellemesen kiérződik. A tésztája tulajdonképpen a kuglóféhoz nagyon hasonló, ezért szerintem nagyon szeretni való. A tetején lévő tejfölös réteg miatt azonban mégis eltér egy kicsit a kuglóftól, és bár egy csöppet vastagabbra szerettem volna, de a rosszul megválasztott tortaforma miatt ez esélytelen volt. Ezektől a kis hibáktól függetlenül is hipp-hopp elfogyott a torta. :D
Hozzávalók 16-20 cm-es, kapcsos tortaformához:
Tésztához:
10 dkg porcukor
8 dkg puha vaj
1 dkg vaníliás porcukor
2 tojás
10 dkg finomliszt
5 dkg étkezési kukoricakeményítő
5 g sütőpor
egy csipet só
Tejfölös öntethez:
15 dkg tejföl
2 tojás
4 dkg porcukor
1 dkg vaníliás porcukor
kb. 15 dkg ringlószilva (hámozva, magozva mérve)
elkészítés:
- A szilvaszemeket tálba tesszük, felöntjük forró vízzel, és fél perc elteltével lehúzzuk a héjukat. A gyümölcshúst cikkekre szeljük.
- A tésztához a vajat a porcukorral és a vaníliás porcukorral kihabosítjuk, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat.
- Fokozatosan beledolgozzuk a sóval, sütőporral, keményítővel vegyített lisztet, és a kuglóféhoz hasonló, sűrű tésztát a kivajazott, liszttel behintett sütőformába simítjuk.
- A felületét körkörösen kirakjuk a szilvaszeletekkel, a gyümölcsöt kicsit a tésztába nyomkodjuk, és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
- Közben a tejfölös öntethez a tejfölt elkeverjük a tojásokkal, a cukorral, a vaníliás cukorral, majd óvatosan az elősütött tésztára öntjük, és visszatoljuk a sütőbe további kb. 30 percre.
- A kész tésztát tortarácsra tesszük, majd 10 perc elteltével kivesszük a sütőformából, és hagyjuk langyosra hűlni.
- A sütemény tetejét meghintjük porcukorral, felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
Megjegyzés:
Egy csöppet elszámoltam magam a sütőforma méretét tekintve – 16 cm-es tortaformát választottam – , és így jócskán túlnőtt rajta a süti. :D Szerencsére nem folyt ki belőle, és miután kihűlt, a tetején lévő sült tejföl lelapult. :)
Egy csöppet elszámoltam magam a sütőforma méretét tekintve – 16 cm-es tortaformát választottam – , és így jócskán túlnőtt rajta a süti. :D Szerencsére nem folyt ki belőle, és miután kihűlt, a tetején lévő sült tejföl lelapult. :)
Tipp:
Ha nagyobb sütőformában sütjük, egy kicsivel több tejfölt önthetünk rá – szerintem 25 dkg-ot is elbír. Ebben az esetben szilvából is többet kell használni.
Ha nagyobb sütőformában sütjük, egy kicsivel több tejfölt önthetünk rá – szerintem 25 dkg-ot is elbír. Ebben az esetben szilvából is többet kell használni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése