2017. április 12.

Tojáskrémes cruffin






Amikor megláttam ennek a helyes kis péksütinek az édes változatát, azonnal tudtam, hogy szeretni fogjuk. Pár héttel később el is készítettem, és akkor bebizonyosodott, hogy nem tévedtem – méltán lett népszerű. :) Az első sütés eredményét nem fotóztam le, és aztán valahogy úgy alakult, hogy sokáig nem sütöttem meg újra. Most eszembe jutott, hogy ismételni kellene. A húsvét közeledtével úgy gondoltam, illene az ünnephez, és ezúttal tölteléket is szántam bele, mégpedig olyat, ami passzol a húsvéthoz. Így került bele a tojáskrém, ami szerintem jó választásnak bizonyult. Ez a töltött, sós változat is elnyerte a tetszésünket, jól érezhető benne a főtt tojás íze – még ha megsülve nem is látható a töltelék – és biztos, hogy nem utoljára készítettem. Sonkával, sajttal, majonézes tormával kitűnő húsvéti reggeli, és nem utolsósorban szemet gyönyörködtető látványt is nyújt. :)
 
 

 
Hozzávalók 12 darabhoz:

a tésztához:
30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
3 dkg cukor
1 tk. zöldfűszeres vagy normál só
4 dkg olvasztott vaj
2 dkg friss élesztő
1,4 dl langyos víz

a tojáskrémhez:
4 főtt tojássárgája
8 dkg puha vaj
5 dkg mascarpone
őrölt fehér bors
őrölt szerecsendió
zöldfűszeres só

elkészítés:

  1. A tojáskrémhez a főtt, áttört tojássárgákat alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval, és letakarva szobahőmérsékleten hagyjuk.
  2. A tésztához az élesztőt egy kevés cukorral langyos vízbe morzsoljuk, csomómentesre keverjük, és letakarva felfuttatjuk. Hozzáadjuk a sóval, többi cukorral vegyített lisztet, az olvasztott vajat, és jól kidagasztjuk. A sima felületű tésztát kivajazott kelesztőtálban, letakarva megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztából 6 gombócot formázunk, és folpackkal+konyharuhával letakarva, 10 percet pihentetjük.
  4. A tésztagombócokat enyhén lisztezett munkalapon egymás után kb. 65 cm hosszú, nagyon vékony, nyelv alakú lapokra nyújtjuk, majd megkenjük a tojáskrémmel, és szorosan feltekerjük. Folpackkal letakarjuk, amíg mindegyiket elkészítjük.
  5. A kapott tésztarudakat hosszában, középen kettévágjuk, majd a végeiknél fogva kissé széthúzzuk, hogy még hosszabbak legyenek.
  6. Csigavonalban feltekerjük úgy, hogy a kiinduláskor és a végén is aláhajtjuk a tésztát. Úgy alakítjuk ki a formát, hogy a közepe kiemelkedjen. (Így rózsabimbóhoz hasonló lesz.)
  7. A péksüteményeket tapadásmentes felületű muffintepsibe ültetjük, és letakarva 1 órát kelesztjük.
  8. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd kicsit hűlni hagyjuk, és a sütőformából kivéve, tortarácsra tesszük. Langyosra hűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Megjegyzés, tipp:

A tojáskrémbe 6 tojás sárgáját is belekeverhetjük, és akkor még jobban érezhető lesz benne a tojás íze, ill. a tésztát is sárgára színezi. Első alkalommal én is így készítettem, de a Kutyafülnek úgy már túlontúl tojásos volt.
 
 

 

 

 



A recept a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is megjelent.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek ezek a "tekergők". :D Szívesen megkóstolnék egyet-kettőt. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszönöm! :) Akkor most arrafelé tekeregnek, hogy te is megkóstolhasd. ;)

      Törlés