2017. április 20., csütörtök

Sonkás-hagymás kalácsfészek







A levelezőmben promócióként szoktam kapni Pinterest-fotókat, amiket rendszerint azonnal kikukázok anélkül, hogy tüzetesen végignézném a kínálatot. A minap viszont megakadt a szemem az egyik fotón, vagyis ezeken a helyes kis kosárkákon. Rá is kerestem a receptre, és nagyon megtetszett. Egyszerű, könnyen és gyorsan elkészíthető. Igaz, az én kis fészkeim nem lettek túl szépek, de a kalács már csak ilyen, picit jobban törik, mint a toastkenyér.
Mivel a húsvéti sonkánk jó része megmaradt, úgy gondoltam, bacon helyett azt teszek bele, sőt toastkenyér híján a töltelék alá maradék kalácsból lesz a fészek. Az önteten is variáltam egy kicsit. Nemcsak húsvét után menthetjük így meg az ünnepi asztal kínálatának maradékait, hanem húsvétkor előételként is felkínálhatjuk ezeket a nagyon finom falatkákat. Na jó, inkább 2-3 falat az, de tényleg jó választás vendégvárónak, sőt akár vacsorára is valamilyen salátával. :)






Hozzávalók 12 darabhoz:

6-12 szelet kalács (a szelet nagyságától függően)
10 dkg maradék húsvéti sonka
2 közepes fej vöröshagyma
1 ek. vaj + a forma kikenéséhez
1 tojás
1 tojássárgája
1,5 dl habtejszín
morzsolt korianderlevél
morzsolt majoránna
őrölt fekete bors

kevés kristálycukor
7 dkg Cheddar sajt reszelve
metélőpetrezselyem levélkék

elkészítés:

  1. A még nem túl szikkadt vagy friss kalácsot kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval mindegyikből köröket szaggatunk ki. (A nagyobb szelet 2 db-ot is kiad).
  2. Nyújtófával kicsit nagyobbra nyújtjuk, és egyenként, óvatosan beleültetjük a vajjal kikent muffintepsi mélyedéseibe. 5 percre 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, majd kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk.
  3. A félbevágott, vékonyra szelt, kevés sóval meghintett hagymát a felhevített vajon a cukorral karamellizáljuk, majd hűlni hagyjuk.
  4. A kalácskosárkákban elosztjuk előbb a karamellizált hagymát, majd az egészen kis darabokra aprított sonkát.
  5. Az egész tojást, a tojássárgájával, a tejszínnel és a fűszerekkel tálkába tesszük, alaposan elkeverjük, majd a tölteléket meglocsoljuk 2-2 evőkanálnyi öntettel.
  6. Megszórjuk reszelt sajttal, és ugyanazon a hőfokon kb. 15 perc alatt készre sütjük az ételt.
  7. A sütőből kivéve pár percig hűlni hagyjuk, majd tálra szedjük és melegen vagy langyosra hűlve kínáljuk.
sütési mód: alul-felül sütés

Tipp:
A lehulló kalácsszélekből felfújtat készíthetünk.
Kalács vagy toastkenyér helyett az itt olvasható recept szerint pitetésztát is készíthetünk fészeknek.











Ihletadó recept: RecipeTinEats


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése