2016. október 10., hétfő

Gombás lepény














A blogon már fent lévő frank hagymás lepényt akartam megint megsütni és akkor már újra is fotózni, de végül eltértem az eredeti tervtől, miszerint csak és kizárólag hagymásat csinálok. A Kutyafülnek szerettem volna ui. kedvezni, és felhasználtam a hűtőben várakozó gombát. Így ugyanabból a tésztából mindkettőnknek lett saját lepénye. 2 napig kitartott, bár igencsak magunkra kellett parancsolni, hogy ne pusztítsuk el már aznap. :D Én ezt a gombásat meg se kóstoltam, de a Kutyának nagyon ízlett, úgyhogy aggodalom nélkül mutogatom most itt. :D














Hozzávalók 24 cm-es lepényez:

Tésztához:
20 dkg liszt
4 dkg vaj
1 felvert tojás fele
1 dkg friss élesztő
kb. 0,5 dl tej
½ mk. cukor
1 mk. só

Töltelékhez:
20 dkg vöröshagyma
25 dkg csiperkegomba
6 dkg füstölt, húsos szalonna felkockázva
12 dkg Halloumi sajt
7 dkg Crème fraîche vagy tejföl
5 dkg vaj
1 nagy tojás
őrölt fehér bors
őrölt fűszerkömény


elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet tálba tesszük, a közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd simára keverjük egy kevés langyos tejjel, és betakarjuk egy kis liszttel. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a villával előzőleg felvert tojást, a maradék tejben felolvasztott, langyosra hűlt vajat, és tésztává dagasztjuk. Letakarva 1 órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy a sütőformába illesztve legyen egy kis pereme. Letakarva megkelesztjük.
  4. A szalonnát 2 dkg vajon üvegesre sütjük, rátesszük a vékony karikákra szelt hagymát, megsózzuk, és addig dinszteljük, amíg meg nem puhul. Langyosra hűtjük.
  5. A megtisztított gombát felaprítjuk, a maradék vajon addig sütjük, amíg levet nem ereszt. Közben sózzuk, majd felengedjük egy kevés vízzel, és addig pároljuk, amíg a levét teljesen el nem fövi.
  6. Borssal, őrölt fűszerköménnyel ízestjük. Ha langyosra hűlt, összekeverjük a kis kockákra aprított sajttal, és a szalonnás hagymához forgatjuk.
  7. A Crème fraîche-t simára dolgozzuk a felvert tojással, a gombás alaphoz adjuk, majd a tölteléket elsimítjuk a tésztán. Előmelegített sütőben készre sütjük. Langyosan fogyasztjuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc
































A recept a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is megjelent.



4 megjegyzés:

  1. Ó, de szép! És biztosan nagyon finom is! :) Mivel nagyon szeretem a gombát, tuti nagy kedvenc lenne ez a lepény! :) Kérek szépen kóstolót!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Nagyon örülök neki, hogy kedvedre való ez a lepény. :) Máris csomagolom, nehogy kihűljön, amíg odaér.

      Törlés
    2. De jó! De jó! Köszönöm szépen! ♥

      Törlés