2016. október 10.

Gombás lepény





A blogon már fent lévő frank hagymás lepényt akartam megint megsütni, és akkor már újra is fotózni, de végül eltértem az eredeti tervtől, miszerint csak és kizárólag hagymásat csinálok. A Kutyafülnek szerettem volna ui. kedvezni, és felhasználtam a hűtőben várakozó gombát. Így ugyanabból a tésztából mindkettőnknek lett saját lepénye. 2 napig kitartott, bár igencsak magunkra kellett parancsolni, hogy ne pusztítsuk el már aznap. :D Én ezt a gombásat meg se kóstoltam, de a Kutyának nagyon ízlett, úgyhogy aggodalom nélkül mutogatom most itt. :D


Hozzávalók 24 cm-es lepényez:

a tésztához:
20 dkg finomliszt
4 dkg vaj
1 felvert tojás fele
½ mk. cukor
1 mk. só

1 dkg friss élesztő
kb. 0,5 dl tej

a töltelékhez:
20 dkg vöröshagyma
25 dkg csiperkegomba
6 dkg füstölt, húsos szalonna, felkockázva
12 dkg Halloumi sajt
7 dkg Crème fraîche vagy tejföl
5 dkg vaj
1 nagy tojás
őrölt fehér bors
őrölt fűszerkömény


elkészítés:
  1. A tésztához a liszt közepébe morzsolt élesztőhöz adjuk a cukrot, elkeverjük egy kevés langyos tejjel, és egy kis lisztel betakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a felvert tojást, a többi tejben felolvasztott, langyosra hűlt vajat, és tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálban, letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon akkorára nyújtjuk, hogy a sütőformába illesztve legyen egy kis pereme. Letakarva megkelesztjük.
  4. A szalonnát 2 dkg vajon üvegesre sütjük, rátesszük a vékony karikákra szelt hagymát, megsózzuk, és puhára pároljuk. Langyosra hűtjük.
  5. A megtisztított gombát felaprítjuk, és a többi vajon, egy kis sót adva hozzá, addig sütjük, hogy kiengedje a levét. Felengedjük egy kevés vízzel, és addig pároljuk, hogy a levét elforrja. Borssal, őrölt fűszerköménnyel ízestjük.
  6. A langyosra hűlt gombát összekeverjük a kis kockákra aprított sajttal, és a szalonnás hagymához forgatjuk.
  7. A tojást a Crème fraîche-hez keverjük, a gombás alaphoz adjuk, és a tölteléket elsimítjuk a tésztán. Előmelegített sütőben készre sütjük. Langyosan fogyasztjuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc







A recept a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is megjelent.

4 megjegyzés:

  1. Ó, de szép! És biztosan nagyon finom is! :) Mivel nagyon szeretem a gombát, tuti nagy kedvenc lenne ez a lepény! :) Kérek szépen kóstolót!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Nagyon örülök neki, hogy kedvedre való ez a lepény. :) Máris csomagolom, nehogy kihűljön, amíg odaér.

      Törlés
    2. De jó! De jó! Köszönöm szépen! ♥

      Törlés
    3. :D Örömmel küldtem! ♥

      Törlés