2016. június 28., kedd

Kókuszos kölesfelfújt málnamártással










Az elmúlt hónapokban a köles hatalmas kedvenc lett, főleg a Kutyinyek van érte oda, és a minap azt mondta, tiszta veszteség, hogy nem szoktunk már rá évekkel korábban. Igazat adok neki, mert azon túl, hogy finom, egészséges is, ill. sokféle módon variálható, legyen szó akár a köretként való felhasználásról, akár más egyéb ételről. Én most édességet készítettem belőle – elsőnek felfújtat, mivel maga a köles leginkább a rizs helyettesítésére alkalmas. Mivel személy szerint rizskoch párti vagyok, így aztán valószínűsítettem, hogy a kölesfelfújttal sem lövök mellé. Így is lett. :)
A kölesfelfújt tökéletesen bevált „rizskók” helyett, és ezzel a fincsi málnamártással különösen élvezetes szombati édesség lett. :) Persze nem csak szombaton lehet élvezetes. :D
A mennyiséggel csöppet elszámoltam magam, sőt a sütőtál is lehetett volna nagyobb, de ha már így adódott, legalább szép magas, emberes szeleteket tudtam belőle kikanyarítani. :D 3 napig elvoltunk vele. :)














Hozzávalók 22-24 cm-es sütőformához, 8-12 szelethez:

Felfújthoz:
20 dkg hántolt köles
15 dkg finomítatlan nádcukor
5 dkg vaj
5 dkg kókuszreszelék
6 tojás
8 dl tej
1 vaníliarúd
1 tk. őrölt citromhéj vagy 1 citrom reszelt héja
csipet só
darált nádcukor a tetejére

Mártáshoz:
50 dkg málna (lehet fagyasztott is)
1,5 dl kókusztejszín
7 dkg finomítatlan nádcukor

elkészítés:

  1. A mártáshoz a málnát a cukorral együtt lábosba tesszük, és addig főzzük, amíg a málnaszemek meg nem puhulnak.
  2. Ekkor kivesszünk belőle néhány, még egészben maradt gyümölcsszemet, és félretesszük.
  3. A már pépes málnát egy másik lábosra tett szűrőkanálba öntjük, és átpasszírozzuk, hogy ne maradjanak benne magok. Felöntjük a kókusztejszínnel, és addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a félretett málnát, és teljesen kihűtjük.
  4. A kölest alaposan átmossuk, majd lábosba téve felöntjük a tejjel, lefedve felforraljuk, majd fedő nélkül, kis lángon, többször megkeverve kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Elzárjuk alatta a lángot, és negyedórát fedő alatt hagyjuk. Ezután langyosra hűtjük.
  5. Közben a tojássárgákat a cukorral és a puha vajjal együtt habosra kavarjuk, majd hozzádolgozzuk a vaníliarúd kikapart magjait, az őrölt citromhéját, a kókuszreszeléket, a sót és a kölest.
  6. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a kölesmasszához forgatjuk, majd vajjal kikent sütőtálba simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük. Miután langyosra hűlt, a tetejét megszórjuk porcukorral, és a mártással együtt tálaljuk.

sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 45 perc


Tipp:
Nagyobb tepsiben is elkészíthetjük – akkor fele ilyen magas lesz, és hamarabb megsül.

Megjegyzés:
Dupla adag mártással javaslom. :)



































A recept a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában is megjelent. 



2 megjegyzés:

  1. Azt hiszem a köles nálunk is gyakori vendég lesz a konyhában. :) Ez a felfújt nagyon tetszik! Málna és kókusz... ♥ A fotók csodásak! El is emeltem ez a tányért itt elöl, de azt hiszem kérek majd repetát! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juj, de jó, juj, de jó, úgy örülök, hogy most már te is kipróbáltad a kölest! :) Azt hiszem, a te golyóbisod meg az én felfújtam a két legjobb találmány, ami csak a kölessel történhet. :D Na jó, biztos kitalálunk még mást is belőle. ;)
      Épp most vettem egyébként a dm-ben bio kölest, mert a kicsi, zöld zacsisat nem annyira szeretem, az valahogy mindig mászkosra fő. Na, de elég a beszédből, inkább küldök kóstolót, nehogy elmaradjon! :D
      Köszönöm a fotókra vonatkozó dicséretet is! :) ♥

      Törlés