2016. május 1., vasárnap

Málnakrémes anyák napi sütemény










Nem jellemző, hogy anyák napjára süteményt sütök – ráadásul ez most a 2. süti gyors egymásutánban –, de mivel a hűtőben volt egy adag mascarponém, úgy gondoltam, ha már úgy is fel kell használnom, legyen belőle ajándék az anyukámnak. :) Először epreset szerettem volna, de amíg csak hazai fóliás, spanyol vagy görög földiepret lehet kapni, addig én bizony nem veszek; megvárom, amíg a szabadföldi eper beérik. Úgyhogy a mirelit málnánál maradtam.
A süteményhez ugyanazon az oldalon kaptam ihletet, ahol a paplansütit láttam, de a krémet átalakítottam, mert a csak tejszínhabbal kikevert málnapürét egy kicsit egyszerűnek éreztem. No és persze ott volt a fent említett mascarpone, ami már nagyon felhasználásra várt. A málnából is inkább lekvárt főztem, bár ez igazából nem annyira fontos. A tésztán nem változtattam, csupán fehér liszt helyett a most már süteményekhez is bátran használt tönkölybúzalisztet választottam. A tészta szerintem nagyon finom. Persze a krém is, de az már nem számít akkora újdonságnak.
Szombaton délelőtt Anya meg is kapta az elő anyák napi ajándékot, jól meg is lepődött, és nagyon örült. Ma pedig egy gyönyörű cserepes virág boldog gazdája is lett. :)










Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
12,5 dkg vaj + a sütőforma kikenéséhez
12,5 dkg porcukor
2 tojás
18 dkg fehér tönkölybúzaliszt (vagy finomliszt)
5 dkg őrölt mandula
2 dkg keserű kakaópor
1 tk. foszfátmentes sütőpor
1 csipet só
1,5 dl tej

Krémhez:
10 dkg málna
6 dkg porcukor
25 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
2 és fél zselatinlap

Továbbá:
vaníliás porcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
  2. A lisztet elvegyítjük a kakaóporral, a sütőporral, a sóval, a mandulával, majd a tejjel felváltva a vajas masszához szitáljuk, és simára dolgozzuk.
  3. A tésztamasszát vajjal kikent muffintepsi mélyedéseibe kanalazzuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd tortarácsra szedve teljesen kihűtjük.
  4. A krémhez a málnát a porcukorral együtt lekvárrá főzzük, azaz addig, amíg be nem sűrűsödik. Szűrőkanálba öntjük, a szűrőt egy tál fölé helyezzük, és fakanál segítségével átpasszírozzuk a lekvárt, hogy ne legyenek benne magok.
  5. Miután kihűlt, kiveszünk belőle 5 dekányit, és összekeverjük a mascarponéval.
  6. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd feloldjuk 1-2 evőkanálnyi felforrósított tejszínben. Hozzádolgozunk 2-3 evőkanál málnás mascarponekrémet, majd ezt a keveréket beleforgatjuk a többi krémbe.
  7. A tejszínt kemény habbá verjük, és miután a mascarponekrém kicsit már megdermedt, óvatosan hozzáforgatjuk. Még hagyjuk egy kicsit dermedni, majd habzsákba töltjük.
  8. Ha a muffinok közepe kiemelkedne, akkor egyenesre szabjuk. Levágjuk a tetejüket, és szív kiszúróformával kimetszünk belőlük 1-1 szív alakot.
  9. A málnahabot csigavonalban a muffinok alsó részére nyomjuk, majd a krémre ültetjük a tésztaszíveket, amiket meghintünk vaníliás porcukorral.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc


Tipp:
Ha kimarad egy kis lekvár és krém, akkor a lehullott tésztaszélekkel rétegezve pohárkrém is készíthető belőle.
A megmaradt lekvárt a krém alá is kenhetjük.






























„Édesanyám, szép Napom, ragyogj soká nékem!...”



4 megjegyzés:

  1. De kis helyesek! És biztosan nagyon finomak! :) El is hiszem, hogy Anyud nagyon örült a meglepetésnek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Bizony, nagyon meglepődött. Azt kérdezte: "ez mind az enyém?" :D És igen, ez mind neki készült. Mi a pohárkémes változatát ettük, mert kimaradt egy kevés mindenből. De azért talán Anya nélkülözni tud számodra 1-2 sütikét. ;)

      Törlés
    2. :D De aranyos vagy! Nem, nem! Ez bizony mind az ünnepelté! :) Én majd szépen megvárom, míg legközelebb készítesz, addig is itt nézegetem a fotókat! ;)

      Törlés
    3. Na jó, akkor a pohárkrémes változatát kapod, és most rögtön küldöm. ;)

      Törlés