2016. december 31., szombat

Sörkifli












Imádom a sörkiflit, ehhez képest sosem sütöttem még. Itt volt hát az ideje. Annál is inkább, mert anyósom nemrégiben őrületesen finom sörkiflit csomagolt nekünk kóstolóba, de mi annyival nem értük be. Olyan finom volt ez a mini méretű kiflike, hogy vétek lett volna nem elkérni a receptjét. A Kutyafüllel azt találgattuk, mitől lehet olyan különleges. Ő sült zsírra tippelt, én pedig kacsazsírra. Mindketten tévedtünk, és amikor megtudtuk, mi a titok nyitja, jót nevettünk, hogy egyikünk sem ismerte fel a fokhagymás vaj ízét. :D Mondjuk én utólag azért csodálkozom, hogy lehetett a fokhagymás vajnak sült- vagy kacsazsír íze.
Pár nappal később a recept boldog birtokosaként nekifogtam a dagasztásnak. A hozzávalók összeválogatása közben megfogalmazódott bennem, hogy az a liszt, amit épp elhasználni készültem, nem éppen a kedvencem, sőt az olaj használatának ténye és mennyisége sem volt túl szimpatikus. Ez valamiféle megérzés lehetett, mert végül ezen állt, de leginkább bukott a sütés sikere. A kiflik a rossz minőségű liszt miatt ui. olyan szinten elrontódtak, hogy nejlonzsacsiba csomagolva még a társasházi közös kuka oldalára se mertem volna kiakasztani, kedvezve az arra járó kukásoknak. Kárba veszett egy egész délelőttnyi munkám, ami csak azért nyúlt ilyen hosszúra, mert télvíz idején még a felfűtött konyhában, sőt a langyos sütőben sem úgy kel a tészta, ahogy a többi évszakban. Pláne, ha annyi olaj van benne.
A rissz-rossz kis péksütiket semmi kedvem nem volt megenni, úgyhogy azon nyomban nekifogtam egy újabb adagnak, ám ezúttal jóféle tönkölylisztből, mert a kedvenc sima lisztemből épp hiányt szenvedett a kamrapolcom, a 10 lépésre lévő boltba meg nem volt kedvem átugrani érte.
Második nekifutásra a jó liszt használata mellett a többi hozzávaló mennyiségén is változtattam, sőt a készítési mozzanatokban is eltértem az anyósomtól kapott recepttől (ami egyébként a neten is sok helyen ugyanaz). Már csak a kelesztési időket kellett kivárnom. Le se merem írni, mennyi időbe telt, de azt hiszem, ez volt életem leghosszabb várakozása tésztakelesztés-ügyben, és az okok egyelőre nem nyertek bizonyítást, még ha én az olajat tartom is a főkolomposnak.
Estére azért ott illatozott az asztalon egy kis kosárnyi, szerintem még mindig vállalhatatlan állagú sörkifli. Sebaj, arra jó volt, hogy kettecskén eleszegessük.
Másnap újult erővel, és az olaj vajra cserélésével fogtam hozzá ismét a kis sósságnak, és láss csodát, így végre olyan lett, amilyennek én a jó sörkiflit elképzelem. :) Igaz, a sült zsír ízt még így sem sikerült prezentálnom.
Ez volt a névnapomra szánt sós süti főpróbája, ami után a karácsonyi időszakban még 3-szor újráztam, sőt idén szilveszterre is biztos ilyet fogok készíteni. :D










Hozzávalók 40 darab kis kiflihez:

Tésztához:
50 dkg fehér tönkölybúzaliszt vagy jó minőségű sima liszt
7 dkg vaj
10 dkg natúr joghurt
2 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 ek. só
1 tk. cukor

Töltelékhez:
3 dkg olvasztott vaj
2 nagy gerezd fokhagyma
½ mk. grillfűszer (pl. Kotányi grill klasszikus) vagy só
kb. 6 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia)

Kenéshez és szóráshoz:
1 kis tojás
szezámmag
fekete szezámmag
köménymag

elkészítés:

  1. A liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és a langyos tejjel, egy kevés lisztet is beledolgozva, simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a meglangyosított joghurtot, a langyosra hűlt olvasztott vajat, és se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává dagasztjuk. Lisztezett felületre tesszük, befedjük egy nagyobb tállal, és meleg helyen megkelesztjük.
  3. Amíg a tészta kel, az olvasztott vajhoz keverjük az áttört fokhagymát, és hűlni hagyjuk annyira, hogy a vaj ne legyen folyós.
  4. A megkelt tésztát négyfelé vesszük, gombócokká formázzuk, és negyedóra pihentetés után egyenként 20 cm átmérőjű körlapokká kinyújtjuk.
  5. Két tésztalap felületét megkenjük az előzőleg két adagra osztott fokhagymás vajjal, úgy, hogy a tészta szélét 1,5-2 cm széles sávban szabadon hagyjuk, hogy nyújtás közben ne jöjjön ki a töltelék. Egyenletesen ráreszeljük a sajtot, majd mindkettőt befedjük a másik körlappal.
  6. Kissé lenyomkodjuk, 30 cm átmérőjűre nyújtjuk, majd előbb mindkettőt 4, majd azokat is további 5-5 cikkre vágjuk.
  7. A laponként kapott 20 db, 15 cm-es szárhosszúságú tésztaháromszöget nem túl szorosan feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és negyedórát letakarva kelesztjük.
  8. A tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a magvakkal, és előmelegített sütőben készre sütjük. Langyosra hűlve kínáljuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15 perc


Tipp:
A tésztát nagyobbra is nyújthatjuk, és a kapott körlapokat a fentinél több cikkre is felvághatjuk.
Akinek szimpatikusabb, a fenti tésztamennyiséget 4 db kör helyett kinyújthatja 2 db, 30x40 cm-es téglalappá is, amiket középen, vízszintesen 2-2 sávra vághat, és laponként 28 tésztaháromszögre szelhet, a fenti képeken látható kifliknél ilyen módon kisebb méretű, több péksütit kapva.

Reszelt sajt helyett krémsajttal is tölthetjük. Ebben az esetben az egyik lapra kenjük a szoba-hőmérsékletű krémsajtot, a másik lapra a fűszervajat, majd a tésztalapokat a megkent felüknél fogva egymásra borítjuk. A továbbiakban a fent leírt módon járunk el.

A kihűlt kifliket nejlonzacskóba csomagolva le is fagyaszthatjuk, majd szoba-hőmérsékleten kiolvasztjuk, és meleg sütőben felfrissítve kínáljuk. Pont olyan, minta frissen sütöttük volna.




























Minden kedves Olvasómnak sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok!





6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, mosolygós kifliket sütöttél. :) Megérte a fáradozás és kísérletezés, mert biztos vagyok benne, hogy nagyon finomak lettek. Ma estére én is szívesen elfogadnék belőle egy kosárkával. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ♥ Én is úgy érzem, hogy megérte, ez most az aktuális kedvenc. Jelenleg 70 db van még, jut belőle nektek is bőven. :)

      Törlés
  2. Tényleg gyönyörűek ezek a kiflicskék és én is régen sütöttem.A fiam emlegeti, így hamarosan sorra kerül.Szerinted melyik az igazi jó fehér liszt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, ha tetszik! :) Remélem, ízleni fog, ha elkészíted.
      Annyira azért nem vagyok jártas a lisztek ismeretében, de én Nagyi Titkát használok, ha nagy ritkán nem tönkölyből sütök. Egyébként tönkölyből is pontosan ugyanolyan lesz a kelt tészta, nincs semmi különbség ízben és állagban. Jó sütést! :)

      Törlés
  3. Nem is gondoltam volna, hogy a tönkölylisztes ugyanolyan ízű lesz, kipróbálom.A Nagyi Titkát használom én is.Neked is jó sütögetést!Valamint boldog új évet!

    VálaszTörlés