2016. december 29., csütörtök

Bolognai minicalzonék csírával












Azt hiszem, a bolognai ragu nálam benne van a top10-ben. (Jó vicc, az a top10 már inkább top20! :D) Általában hagyományos módon, spagetti feltétjeként készítem, de most töltelékként szerettem volna látni. Egyértelmű volt, hogy pizzaféle lesz belőle. Calzonét eddig talán csak 2 alkalommal készítettem, itt volt hát az ideje újra megsütni, de ezúttal mini változatban. A Kutyafülnek kb. 2 harapás volt az egész, én azonban tovább nyammogtam rajtuk. :D Szégyen, nem szégyen, a tetejét még tejföllel is megkentük, mert az nálunk elmaradhatatlan kelléke a kelteknek. :D
Vendégvárónak is jó választás lehet szilveszterkor (is), ill. alternatíva pl. húsos kifli helyett.











Hozzávalók 20 darabhoz:

Tésztához:
50 dkg fehér tönkölybúzaliszt
1 ek. szárított oregánó
3 ek. olívaolaj
1 ek. zöldfűszeres só
3 dkg élesztő
1 tk. cukor
kb. 3 dl víz

Bolognai raguhoz:
25 dkg darált sertéshús
10 dkg kockázott, füstölt, húsos szalonna
10 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg konzerv, darabolt paradicsom
2 dkg sűrített paradicsom
1 dl száraz fehérbor
1 dl húsleves
0,5 dl tejszín
1 ek. cukor
őrölt fekete bors
zöldfűszeres só

Továbbá:
reszelt parmezán sajt a szóráshoz

Tálaláshoz:
vöröshagymacsíra
mustárcsíra

elkészítés:

  1. A raguhoz a szalonnát zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk, majd késes aprítóban ledaráljuk. A feldarabolt vöröshagymát és a sárgarépát szintén ledaráljuk, és megdinszteljük a visszamaradt szalonnazsíron.
  2. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, alaposan összekeverjük a darált hússal, és zsírjára sütjük.
  3. Felöntjük a borral, közepes lángon addig főzzük, amíg már nem marad leve, majd hozzáadjuk a darabolt- és a sűrített paradicsomot, és fedő alatt, kis lángon negyedórát főzzük.
  4. Ha elfőtte a levét, hozzáadjuk az alaplevet, és fedő nélkül rotyogtatjuk tovább, amíg be nem sűrűsödik. Zöldfűszeres sóval, borssal, cukorral ízesítjük, végül összeforraljuk a tejszínnel. Teljesen kihűtjük.
  5. A tésztához a liszt közepébe morzsolt élesztőt simára keverjük a cukorral, a langyos vízzel, és miután felfutott, hozzáadjuk a zöldfűszeres sót, az oregánót, az olajat.
  6. Megdagasztjuk, 1 órás kelesztés után 20 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyik darabot meggömbölygetjük.
  7. 10 perc pihentetés után 12 cm átmérőjű körlapokká kinyújtjuk, 1-1 evőkanálnyi ragut halmozunk rájuk, majd a töltött tésztakorongokat félbehajtjuk.
  8. A széleket villával lenyomkodjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, majd letakarva 20 percet kelesztjük.
  9. A tetejüket hurkapálcával több helyen megszurkáljuk, megkenjük olívaolajjal, és megszórjuk egy kevés reszelt parmezánnal.
  10. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, majd a kész minicalzonékat a csírákkal együtt tálaljuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 10 perc





















A recept a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is megjelent.


4 megjegyzés:

  1. Ezek a kis minicalzonék igen kedvemre valók! :) Szívesen falatoznám őket! Annyira guszták, ahogy ott sorakoznak szépen azon a tálon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, de jó, köszönöm! :) Akkor máris útnak indítom a tálat, ugyanígy felsorakoztatva rajta a kóstolót. ;)

      Törlés
    2. ♥ Hát ez isteni volt! Köszönöm! :) ...ugyanis befaltam az összeset... :D

      Törlés
    3. :D Ez nagyon jó hír! Máris küldöm a következő adagot. ;)

      Törlés