Idejét sem tudom, mikor jártam utoljára Samy blogján, de a napokban eszembe jutott, és megkukkantottam, hátha vannak újabb receptjei. Sajnos csalódnom kellett – 2011 óta nincs új poszt. Így hát elkezdtem nézelődni a régi bejegyzései között. Anno egy ismert receptes oldalon voltunk szakácstársak, és kezdő háziasszonyként szerettem nézegetni az ételfotóit, ill. tetszettek a receptjei is. Úgy tűnik, ez nem változott, mert most is ugyanazokon akadt meg a szemem, mint régen. Ki is választottam néhányat, és a sorból most ezt a sütit készítettem el elsőnek egy nagyon pici változtatással. Ennek a süteménynek a receptje persze más oldalakon is fellelhető, szinte pont ugyanilyen arányokkal, de az őzgerincformában való sütés miatt nekem a Samy-é tetszett a legjobban. A kész sütivel is nagyon meg voltam elégedve, sőt igazából ez lett az egyik kedvenc csokis süteményem. A véleményemhez Anya is csatlakozott. Szerintem abszolút helye van az adventi asztalon. :)
Hozzávalók 30x11x5 cm-es őzgerincformához:
Tésztához:
12 dkg étcsokoládé
15 dkg vaj
11 dkg cukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
8 dkg finomra darált dió
4 tojás
7 dkg extra finom süteményliszt vagy sima liszt
1 mk. sütőpor
5 dkg mazsola
2 ek. narancslikőr
vaj és zsemlemorzsa a sütéshez
Tetejére:
12 sárgabaracklekvár
12 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj
5 dkg durvára darált dió
elkészítés:
- A mazsolát 2 evőkanál meleg vízzel kevert likőrbe áztatjuk.
- A vajat összeolvasztjuk a csokoládéval, a kétféle cukorral, néhány percig hűlni hagyjuk, majd keverőtálba öntjük és beletesszük a finomra darált diót.
- Egymás után elkeverjük benne a tojássárgákat, a lecsepegtetett mazsolát, majd felváltva hozzáforgatjuk a sütőporral vegyített lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
- A tésztamasszát vajjal kikent, zsemlemorzsával beszórt kenyérsütő- vagy őzgerincformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba!) A formában hagyjuk kihűlni.
- A süteményt kifordítjuk a sütőformából, a tetejét megkenjük sárgabaracklekvárral (ha darabos, előbb botmixerrel pürésítjük), majd hűtőbe tesszük 1 órára.
- Az étcsokoládét a vajjal gőz fölött összeolvasztjuk, bevonjuk vele a süteményt, megszórjuk darált dióval, és miután a csokoládé megdermed rajta, felszeleteljük. (Másnap még puhább és finomabb.)
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc
Nem csoda, hogy az egyik kedvencetek lett! :) Én is nagyon szeretném az biztos. :D Csoda klasszul mutat a fotókon! ♥ Kérhetek egy szeletkét?
VálaszTörlésKöszönöm! ♥ Biza, le merem fogadni, hogy szeretnétek ti is. :) Nem is késlekedem tovább, küldök egy nagy tálcányit belőle. :)
TörlésNagyon jó szívetek van, de a sütit bizonyára eltérítették útközben mert nem ért ide!! Kénytelen leszek megsütni! Gyönyörűséges és nagyon finom is, remélem sikerülni fog!
VálaszTörlésÖrülök, ha tetszik a süti! :) Meg kell sütnötök, az biztos, mert tényleg nagyon eteti magát. ;)
Törlés