2016. július 14., csütörtök

Töltött hacsapuri tejfölös mártogatóval














Már nem is emlékszem, mikor készítettem először hacsapurit, de első látásra és ízlelésre is szerelem volt. :D Aztán úgy elfelejtettem újdonsült kedvesemet, hogy az elkészítése kapcsán a második alkalom jó sokáig váratott magára. Nem is tudom, hogyan és miről jutott most megint az eszembe, de szerencsére így történt, és gyors egymásutánban kétszer is megsütöttem. Először (vagyis valójában másodszor) hagyományosan, csak sajttal töltve, majd pedig kitaláltam, hogy ebbe bizony mást is lehet tölteni a sajton vagy akár a túrón kívül. A hűtőben lévő alapanyagokat hívtam segítségül, és ez a finomság kerekedett ki belőle. Egyszerűen imádni való, csakúgy, mint a pita és a naan, hiszen ezek igen közeli rokonságban állnak egymással, hiába olasz az egyik, indiai a másik és grúz a harmadik. :) Azt hiszem, én bármelyik nép kenyérlepényét imádnám. :D














Hozzávalók 6 lepényhez:

Lepényhez:
45 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1,5 dl natúr joghurt
2 ek. olívaolaj + a kelesztéshez
1 ek. barna cukor
1 csapott ek. só
2,5 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl víz

Töltelékhez:
15 dkg felkockázott, pácolt, füstölt császárszalonna
1 szál póréhagyma (tisztítva kb. 8 dkg)
1 bocskorpaprika
25 dkg mozzarella
1 tojás
őrölt fehér bors


Tálaláshoz:
40 dkg tejföl
1 tk. darált csípős paprika
1 csokor petrezselyemzöldje

elkészítés:

  1. A kétféle lisztet tálba mérjük, közepébe mélyedést készítünk belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és a langyos vízzel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Belekeverjük a sót, a szobahőmérsékletű joghurtot, az olajat, és lágy tésztává dagasztjuk. Olajjal kikent tálban, letakarva, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
  3. Közben a töltelékhez a szalonnát száraz serpenyőben addig sütjük, hogy a zsírját kiengedje, majd kivesszük belőle, és félretesszük.
  4. A szalonnazsíron addig dinszteljük a megtisztított, felkockázott pórét és a felaprított bocskorpaprikát, hogy egy kis pírt kapjon. Közben borssal és kevés sóval ízesítjük. Hozzáadjuk a szalonnát, és miután kihűlt, elkeverjük a felvert tojással.
  5. A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, és lisztezett felületen egyenként 15 cm átmérőjű körlappá kinyújtjuk.
  6. A tésztakörök közepére 1-1 púpozott evőkanál tölteléket halmozunk, kissé szétterítjük, és elosztjuk rajtuk az előzőleg kisebb darabokra vágott mozzarellát.
  7. A töltelék fölött körben összecsippentjük a tésztát, jól összenyomkodjuk, kissé ellapítjuk, majd megfordítjuk, hogy az illesztés alulra kerüljön. Mindegyiket óvatosan, nehogy kiszakadjon, 20 cm átmérőjű körré kinyújtjuk.
  8. A lepények minkét oldalát zsiradékmentes, felhevített serpenyőben, fedő alatt, közepes lángon pár perc alatt pirosra sütjük – amíg az egyik sül, addig a másikat konyharuhával letakarjuk –, majd cikkekre vágjuk.
  9. A tejfölt elkeverjük a csípős paprikával, a finomra vágott petrezselyemzölddel, és a hacsapurihoz kínáljuk.















































A recept a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is megjelent.



2 megjegyzés:

  1. ...juj... hát én ezt tutira nagyon szeretném! :D Elemeltem egy cikket innen a tányérról, de attól tartok nem lesz elég. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ne vicceljünk keziccsókolom! :D Egyetlen cikket? Nem lesz az egy kicsit sok?! :D Hogy még több legyen, küldök még. ;)

      Törlés