Maradt még egy kevés földieprem, és mivel édes kelt tésztára vágytam, elég hamar eldőlt, hogy csiga lesz belőle. Úgy is nagy csiga fan vagyok. :D Csupán eperrel töltve azonban nem éreztem elég jónak, így aztán csokoládé is került bele. Hogy még jobban fokozzam az élvezeteket, cukros tejfölöntetet kínáltam mellé. :) Bár a vasárnapi ebéd szégyenszemre csak sült krumpli volt tejfölbe tunkolva (a Kutyinyek kérésére), de legalább a desszert pazar lett. Legalábbis szerintem. :D A Kutya ui. csak 7 pontot adott rá a csoki miatt, mert az neki nem igazán a barátja, pláne kelt tésztában. Így hát, aki jobban kedveli a fehér- vagy a tejcsokit, az készítse azzal, vagy akár csoki nélkül, bár az úgy már nem lenne ugyanilyen. Egyébként nekem kedvenc kategóriás ez a még harmadnap is puha csiguszka. Tessék?! Hogy akkor hogyhogy maradt még harmadnapra is? Mert tényleg szinte csak én ettem meg az egészet. :D
Tésztához:
25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
2,5 dkg puha vaj
5 dkg finomítatlan nádcukor
1 kis tojás
1 mk. só
2 dkg friss élesztő
1 dl tej
Töltelékhez:
25 dkg földieper
6 dkg reszelt étcsokoládé (40-50%-os kakaótartalmú)
4 dkg olvasztott vaj
3 dkg barna nádcukor + 1 ek. a sütéshez
Öntethez:
25 dkg 20%-os tejföl
4 dkg finomítatlan nádcukor darálva
4 ek. tejszín
1 ek. frissen facsart citromlé
elkészítés:
- A tésztához a lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 dkg nádcukrot, és simára keverjük egy kevés tejjel. Letakarva felfuttatjuk.
- A vajat felolvasztjuk a maradék tejben, és hűlni hagyjuk. A liszthez adjuk a többi cukrot, a sót, a vajas tejet, a felfuttatott élesztőt, a felvert tojást, és sima tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálba tesszük, és letakarva megkelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen 30x42 cm-es téglalapra nyújtjuk, és konyhai ecset segítségével megkenjük kevés olvasztott vajjal. Elosztjuk rajta a feldarabolt epret, megszórjuk nádcukorral, reszelt csokoládéval , és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.
- A tésztahengert 3 cm széles szeletekre vágjuk, és a csigákat kivajazott sütőtálakba vagy egy nagyobb tepsibe sorakoztatjuk egymástól kicsit távolabb. Az oldalukat körben megkenjük a megmaradt olvasztott vajjal, és letakarva kelesztjük addig, amíg a sütő bemelegszik.
- A csigák tetejét megszórjuk a maradék nádcukorral, előmelegített sütőben megsütjük, majd a sütőtálban hagyjuk langyosra hűlni.
- Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük, és a süteményhez kínáljuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc
Tipp:
Legutóbb mirelit eperrel készítettem, ami kiolvadva túl kevés lett (kb. 15 dkg) a belőle kicsöpögött lé miatt. Az így kapott kb. 1 dl eperlevet felforraltam, és 1 dkg keményítővel besűrítettem. Miután az eperpuding kihűlt, a kinyújtott tésztára kentem, elosztottam rajta a kiolvadt, tottyadt eperszemeket, és megszórtam a cukorral és a reszelt csokival. Éppen olyan volt így is, mintha 25 dkg epret tettem volna bele. :)
Eper helyett más bogyós gyümölcsöt is használhatunk.
Ó! Eper+csokoládé+kelt tészta=♥ Olyan guszták, hogy kénytelen voltam leemelni egy csigabigát az egyik tányérról. ;)
VálaszTörlés:D Úgy örülök, hogy az ilyesmit te is ennyire szereted! :) Nyugodtan emelgessed csak, de azért küldök belőle még, hátha nem mersz többet lenyúlni. :D
TörlésEzek a csigák ha lehet, még szebbek, mint korábban. :) Mivel most kettő "volt" a tányéron, így kénytelen voltam őket együtt elemelni. :D
VálaszTörlés♥ Köszi! Igyekeztem, hogy így legyen. Örülök, hogy nem hagytad az egyik csigát a tányéron! :D De azért küldök még. ;)
Törlés