2016. június 23., csütörtök

Epres-csokis csigák











Maradt még egy kevés földieprem, és mivel édes kelt tésztára vágytam, elég hamar eldőlt, hogy csiga lesz belőle. Úgy is nagy csiga fan vagyok. :D Csupán eperrel töltve azonban nem éreztem elég jónak, így aztán csokoládé is került bele. Hogy még jobban fokozzam az élvezeteket, cukros tejfölöntetet kínáltam mellé. :) Bár a vasárnapi ebéd szégyenszemre csak sült krumpli volt tejfölbe tunkolva (a Kutyinyek kérésére), de legalább a desszert pazar lett. Legalábbis szerintem. :D A Kutya ui. csak 7 pontot adott rá a csoki miatt, mert az neki nem igazán a barátja, pláne kelt tésztában. Így hát, aki jobban kedveli a fehér csokit, az készítse azzal, vagy akár csoki nélkül, bár az úgy már nem lenne ugyanilyen.
Egyébként nekem kedvenc kategóriás ez a még harmadnap is puha csiguszka. Tessék? Hogy akkor hogyhogy maradt harmadnapra? Mert tényleg szinte csak én ettem meg az egészet. :D













Hozzávalók 9-10 darabhoz:

Tésztához:
25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2,5 dkg puha vaj
5 dkg barna nádcukor
1 egészen kicsi tojás
1 mk. só
1 dl tej
2 dkg friss élesztő

Töltelékhez:
25 dkg földieper
10 dkg étcsokoládé (40-50%-os)
4 dkg olvasztott vaj
4 dkg barna nádcukor

Öntethez:
10 dkg 20%-os tejföl (vagy natúr joghurt, de akkor nem kell a tejszín)
4 dkg barna nádcukor darálva
4 ek. tejszín
1 ek. frissen facsart citromlé

elkészítés:

  1. A tésztához a kétféle lisztet tálba mérjük, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 dkg cukrot, és simára keverjük egy kevés tejjel. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Közben a vajat felolvasztjuk a maradék tejben, és hűlni hagyjuk. A lisztet hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a vajas tejet, a felfuttatott élesztőt, a tojást, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva megkelesztjük.
  3. A megmosott, szárazra törölt epret nagyobb darabokra vágjuk. A csokit durvára daraboljuk.
  4. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, enyhén lisztezett felületen 30x40 cm-es téglalappá kinyújtjuk, és konyhai ecset segítségével megkenjük olvasztott vajjal.
  5. Megszórjuk 3 dkg nádcukorral, elosztjuk rajta az eper- és a csokidarabokat, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. 3-4 cm széles szeletekre vágjuk.
  6. A csigákat kivajazott sütőformába sorakoztatjuk úgy, hogy közben az oldalukat is körben megkenjük a maradék vajjal. Letakarva kelesztjük addig, amíg a sütő bemelegszik. A tejfölt közben elkeverjük a porcukorral.
  7. A csigák tetejét megszórjuk a maradék cukorral, majd előmelegített sütőben megsütjük. A sütőtálat rácsra tesszük, és így hagyjuk langyosra hűlni. Tálaláskor cukorral, tejszínnel és citromlével kevert tejfölt kínálunk hozzá.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc


Tipp:

Eper helyett pl. málnával vagy más bogyós gyümölccsel is elkészíthetjük.

















































2 megjegyzés:

  1. Ó! Eper+csokoládé+kelt tészta=♥ Olyan guszták, hogy kénytelen voltam leemelni egy csigabigát az egyik tányérról. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Úgy örülök, hogy az ilyesmit te is ennyire szereted! :) Nyugodtan emelgessed csak, de azért küldök belőle még, hátha nem mersz többet lenyúlni. :D

      Törlés