2016. április 29., péntek

Paplansüti - Steppdeckenkuchen









Nagyon megtetszett ez a steppelt paplanra emlékeztető sütemény, és nem csak azért, mert túrós. :) Vonzóvá tette a külseje és az is, hogy nincs benne semmi bonyolult.
A neten csak az itt látható sütemény volt ennyire tetszetős, a többin biztos nem akadt volna meg a szemem, de szerencsére ez az egy tényleg annyira csábított, hogy mégis ezt választottam hétvégi édességnek. Az viszont már kevésbé volt szimpatikus, hogy egy bizonyos márkájú margarin szerepelt a hozzávalók között, így én azt vajra cseréltem. Annál is inkább, mert nálunk az a fajta margarin amúgy is ismeretlen, de főleg azért, mert margarin. :D Annyit változtattam még rajta, hogy a tésztából megspórolt cukrot a töltelékhez tettem, ill. került bele citromhéj is, mert az a túró barátja. :) Jópofa volt figyelni, ahogy sül, és emelkedik a „steppelés” a töltelékcsíkok között.
Egy délutáni tea melletti terefere finom kísérőjeként abszolút megállja a helyét. :) Azt azért meg kell jegyezzem, hogy nekem mogyoró helyett dióval jobban ízlene. :D












Hozzávalók 1 gáztepsihez, kb. 30 szelethez:

Tésztához:
35 dkg fehér tönkölybúzaliszt (vagy finomliszt)
5 dkg őrölt mogyoró (vagy dió, mandula)
20 dkg finomítatlan nádcukor darálva
1 cs. vaníliás cukor
20 dkg vaj
5 tojás
2 dl tej
12 g foszfátmentes sütőpor
1 csipet só

Tetejére:
50 dkg túró (nem morzsalékos!)
1 cs. vaníliás pudingpor (főzős)
10 dkg finomítatlan nádcukor darálva + a szóráshoz (lehet nyírfacukor is)
1 tk. őrölt citromhéj vagy 1 citrom lereszelt héja
1 tojás

elkészítés:

  1. A vajat a kétféle cukorral habosra kavarjuk, majd egymás után hozzádolgozzuk a tojásokat.
  2. A lisztet elvegyítjük az őrölt mogyoróval, a sütőporral, a sóval, és a tejjel felváltva a tojásos masszához keverjük.
  3. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsi közepére öntjük, és palacsintafordító lapáttal egyenletesen elkenjük.
  4. A túrót villával alaposan áttörjük, majd a pudingporral, a porcukorral és a tojással simára keverjük.
  5. Kb. 7 mm átmérőjű csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és átlós rácsmintát rajzolunk a tésztára úgy, hogy a csíkok között kb. 3 cm-es távolságot hagyjunk. (Ha mégis maradna még töltelék, akkor azt körben a tészta szélére nyomjuk.)
  6. A süteményt előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, kihűtjük (szükség esetén a széleit egyenesre szabjuk), felszeleteljük és meghintjük porcukorral.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc

Tipp:
A kész sütemény rácsaiba habzsák segítségével barack-, ribizli- vagy bodzalekvárt is tölthetünk, de a dzsemet a süti mellé is kínálhatjuk. Akár még csokoládé ganache-zsal is megbolondíthatjuk. (Én így is, úgy is kipróbáltam. :D)

Megjegyzés:
Amikor a nyers tésztát a tepsire simítjuk, először úgy tűnhet, túl vékony lesz a tészta, de nem kell aggódni, mire megsül, megfelelő magasságúra emelkedik. Aki mégis kicsit magasabb süteményt szeretne, az használjon egy kicsivel kisebb tepsit.

































 

8 megjegyzés:

  1. Ó, de szép sütemény! :) Tényleg olyan, mint egy paplan. :D Azt hiszem mindenféle variációban szívesen megkóstolnám! A fotók: ♥ És kék! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, ha neked is tetszik! :) Igen, ezúttal én is kéket választottam, pedig aznap elég borongós idő volt. Talán a képek is kissé sötétek lettek, de sebaj, a süti legalább a kedvünket napsütöttévé teszi (uh, ez de idétlen szó lett...). :D Máris csomagolom egy jó adag lekvár és csokiszósz kíséretében. :)

      Törlés
  2. Hihetetlen az a rács a tetején, mitől lett az a "varrás" közben ha csíkokat nyomtál?
    Mitől ilyen kockás?Nagyon tetszik, irtó ügyes vagy!!!
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marika! Köszönöm, örülök, ha tetszik a süti! :)
      A túróból rányomott csík nem engedi, hogy alatta felpúposodjon a tészta, viszont ahol nincs túró, ott felemelkedik a tészta. Ettől lesz a felülete ilyen "kockás". Úgy kell elképzelni, mint amikor a Rákóczi túrósra is rányomod átlósan a tojáshabcsíkokat, csak ott ugye nincs minek sülés közben kiemelkednie, mert az alatt csak túró van. Viszont a paplansüti túrócsíkjai között nyers tészta van, így az fel tud emelkedni. Ennyi az egész. :)

      Törlés
    2. Köszi, így tényleg, most megfigyelve az utolsó képen jól látszik.De jóóóó...

      Törlés
    3. Örülök, hogy sikerült elmagyaráznom. :D

      Törlés
  3. Elkészítettem, de sajnos a túrós rész teljesen elterült rajta és nem lett ilyen szép a teteje :-(
    Gesztenye

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de sajnálom! Nem tudom, mi okozhatta, hogy szétterült. Pedig a benne lévő pudingpornak össze kellett volna fognia a túrót. Milyen túrót használtál? Nem lehet, hogy eleve túl folyós vagy zsíros volt? Én mondjuk házi túróval, ami ugye eleve zsírosabb, krémesebb, még nem próbáltam, de lehet, hogy az nem is lenne jó hozzá.
      Remélem, ha esetleg teszel még egy próbát, akkor sikerül. ;)

      Törlés