2016. március 15., kedd

Korianderes krumplifőzelék póréhagymás fasírttal







Nem vagyunk valami nagy főzelékfogyasztók, és igazából eddig csak egyszer főztem. Az is krumplifőzelék volt. :D De más ízesítéssel készült, úgyhogy ez a mostani mégis csak különbözik a korábbitól. Sajnos a környékünkön az évek alatt egyszer sem sikerült korianderzöldet beszereznem, pedig nagyon kíváncsi vagyok a friss növény ízére, ezért most a szárított változattal próbálkoztam. Szerintem kellemes lett tőle a főzelék, és igazán jó szombati ebéd kerekedett belőle. :)









Hozzávalók 3-4 személyre:

Krumplifőzelékhez:
65 dkg krumpli (tisztítva mérve)
1 nagyobb fej lila hagyma
1 ek. korianderlevél (még jobb, ha friss)
őrölt fehér bors

2 púpozott ek. tejföl
1 ek. étkezési kukoricakeményítő
2 ek. olívaolaj

Fasírthoz (14 darabhoz):
40 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
6 dkg póréhagyma (tisztítva mérve)
1 tojás
1 csapott ek. korianderlevél
1 tk. édes füstölt paprika
őrölt római kömény
őrölt zöld bors

5 dkg teljes kiőrlésű vagy tönkölykenyérből nyert morzsa, vagy ugyanennyi szikkad kenyér tejbe áztatva
3 ek. mangalica- vagy kókuszzsír a sütéshez

elkészítés:

  1. A főzelékhez a meghámozott krumplit hosszában negyedeljük, majd 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk.
  2. A megtisztított hagymát felaprítjuk, egy nagyobb lábosban az olívaolajon megdinszteljük, közben sózzuk, majd hozzáforgatjuk a krumplit és 2-3 percet pároljuk.
  3. Felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, amennyi éppen, hogy csak ellepi, és puhára főzzük.
  4. Közben egy kevés vízzel hígított tejfölben elkeverjük a keményítőt, és miután a megfőtt krumplit korianderlevéllel és borssal megfűszereztük, besűrítjük vele. Ha szükséges, utánasózzuk.
  5. A fasírthoz a külső levelitől megfosztott pórét vékonyra felkarikázzuk, és az előzőleg felvert tojással, valamint a fűszerekkel együtt alaposan összedolgozzuk a hússal.
  6. Hozzáadjuk a kenyérmorzsát, a masszából egymás után kiveszünk 1-1 evőkanálnyi mennyiséget, majd golyókká formázzuk, amiket ellapítunk.
  7. Egy nagyobb serpenyőben zsírt hevítünk, és közepes lángon pár perc alatt mindkét oldalukon kisütjük a fasírtokat. A főzelékhez kínáljuk.







































A hátteret a Fotókellék biztosította.



2 megjegyzés:

  1. Ó! Ezek a fotók! :) ♥ No, akkor én kérnék szépen elvitelre két adag krumplifőzeléket két adag fasírttal. :D I ♥ krumplifőzelék! :D És tuti, hogy korianderrel is szeretném. A fasírtról már nem is beszélve, szóval viszem a dobozkám. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyen kedves dicséretnek nem lehet ellenállni ♥, úgyhogy adok egy pót dobozt a tiéd mellé, hogy jó sok főzeléket + fasírtot tudj hazavinni. ;)

      Törlés