2016. február 8.

Csokoládés-aszalt gyümölcsös sütemény







Karácsonyra csak egyetlen süteményt sütöttem, és az ünnepek alatt nem is vittük túlzásba az édességevést. Ezért a diós-aszalt szilvás rétes kitartott január első napjáig. Aztán valahogy mindkettőnkön erőt vett az édesség utáni vágy, és a karácsonyra kapott desszertet január 2-án fel is faltuk. :D Aztán meg hirtelen vasárnap lett, amikor ugyebár kell, hogy legyen itthon valamilyen édesség. :D Eredetileg csak 6 darab muffint akartam sütni, de hogy, hogy nem, elfigyeltem, és a kísérleti tésztamassza megtöltött egy 24 cm-es sütőformát. :D Annyi baj legyen! Így Anyáék is kaptak a sütiből, a többi pedig apránként elfogyott. A Kutyafül kivételesen naponta vihetett magával a munkába uzsonnára kompenzáció gyanánt, ha már olyan hirtelen és gőzerővel beindult az új év.






Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
22 dkg rizsliszt
2 dkg kókuszreszelék
½ cs. sütőpor
15 dkg nádcukor (vagy nyírfacukor)
10 dkg étcsokoládé
4 dkg aszalt fekete cseresznye
4 dkg aszalt meggy
2 tojás
10 dkg vaj felolvasztva + a formához
10 dkg görög joghurt
1 dl tej
0,5 dl tejszín

Tetejére:
5 dkg étcsokoládé vagy csokoládépasztilla
6 g vaj
20 ml tejszín

elkészítés:

  1. A csokoládét, majd az aszalt gyümölcsöket is késes aprítóval durvára daráljuk, vagy késsel felaprítjuk.
  2. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a kókuszreszelékkel, a csokoládéval és a gyümölcsökkel.
  3. A tojásokat a cukorral ki0habosítjuk, hozzáadjuk a joghurtot, a tejet, a tejszínt, a langyosra hűlt olvasztott vajat, és alaposan összekeverjük.
  4. A tojásos masszához forgatjuk a lisztes keveréket, a tésztát az alján és az oldalán is kivajazott tortaformába simítjuk, majd előmelegített sütőben készre sütjük. A süteményt a formában hagyjuk kihűlni, majd kivesszük belőle, és tányérra tesszük.
  5. A csokoládémázhoz a vajat a tejszínnel együtt forrásig melegítjük, majd elzárjuk alatta a gázt, és beletördeljük a csokoládét. Addig kavarjuk, amíg fel nem olvad, majd egyenletesen megkenjük vele a süteményt. A kész tortát 12 szeletre vágjuk és tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 30 perc























A recept a Kifőztük gasztromagazin februári számában is megjelent.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez a sütemény. Jól mutat a fotókon. ;) Így tortaformában meg különösen. :D A csoki és az aszalt gyümölcsök... hmmm... Kérek szépen egy szeletkét! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, nagyon cuki vagy, köszi! :) Én is újra megkívántam a saját fotóimnak köszönhetően. :D Gyere, együnk együtt! ;)

      Törlés
  2. Holnap lesz kipróbálva. Már izgulok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jupppí! :D Hát még én! Mindig izgi, ha valaki ki akar próbálni egy receptemet, mert nagyon szeretném, ha sikerülne, és ízlene. De biztos sikerülni fog, mert ügyi vagy. ;) Abban viszont csak reménykedni tudok, hogy nektek is ízlik majd. Majd írd meg, légyszi. ;)

      Törlés
    2. Tegnap volt a 6. házassági évfordulónk, arra készítettem el. Úgy gondoltam a képeid alapján, hogy sokkal fojtogatósabb, nehezebb, tömörebb lesz a tészta, de nagyon pozitív csalódás ért, mert egyáltalán nem volt "nyövenyelős". Én csak aszalt áfonyát tettem bele,, mert az volt itthon. Ki fogom más aszalt gyümölccsel is próbálni. Nagyon tetszett a férjemnek és nekem is. Köszönöm a receptet. Szintén megy a füzetkémbe. :)

      Törlés
    3. Ó, akkor engedd meg, hogy gratuláljak nektek, és sok boldogságot kívánjak a jövőben is! :)
      Ezt tudva kifejezetten örülök neki, hogy nem negatív csalódás ért a süti kapcsán, hanem inkább az ellenkezője az igaz. :) Bevallom, nem teszek fel a blogra olyan receptet, amiről úgy érzem, hogy nem jó, mert nem szeretnék csalódást okozni, de tudom, ízlések és pofonok, nem biztos, hogy ami nekem finom, az másnak is. Szerencsére nektek eddig még nem okoztam csalódást. :)

      Törlés