2016. február 2., kedd

Töltött tönkölypizzácskák









Még tavaly ősszel készítettem ehhez nagyon hasonló töltelékkel calzonét, és akkor annyira ízlett, hogy úgy éreztem, megint szívesen asztalra tenném. A receptjét akkor nem írtam le, de csodák csodájára nem kukázta ki az agyam, így most 99%-ban sikerült rekonstruálni a tölteléket. A tésztáját viszont ezúttal tönkölylisztből gyúrtam, nem pedig búzalisztből. Pomodoro paradicsomot ezidáig még sosem kóstoltam, az ősszel sütött pizzára sem az került, hanem hazai paradicsom, de ez az olasz fajta, bár konzerv, nekem nagyon tetszik.
Eredetileg háromszög alakú calzonét szerettem volna, de valahogy nem sikerült valóra váltani a megálmodott hajtási módot, így aztán UFO-hoz hasonlatos pizzácskákat kreáltam. Nem is bántam, mert olyan jópofák lettek. :D
Ezek a kis töltött pizzák abszolút alkalmasak vendégváráshoz, de tökéletesen megfelelnek uzsonnának is, mert könnyen elpakolhatjuk pl. szendvicses dobozba, vagy hagyományos módon szalvétába csomagolva, benejlonzacskózva. Hidegen is finom, de melegíthető is serpenyőben, fedő alatt, kis lángon – nekem legalábbis ez a melegítési módszer a mániám, mert nagyon jól bevált. :)








Hozzávalók 16 darabhoz:

Tésztához:
60 dkg tönkölybúza fehérliszt
2 tk. őrölt pirospaprika
1 ek. só
3 ek. olívaolaj + a kelesztéshez és a kenéshez
2,7 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
2 dl víz
1,5 dl tej

Töltelékhez:
15 dkg póréhagyma (tisztíva mérve)
10 dkg csípős kolbász
1 doboz darabolt paradicsomkonzerv (pl. Pomodoro)
10 dkg konzervkukorica
1 cs. (125 g) mozzarella
1 csapott ek. oregánó
1 ek. cukor

2 ek. olívaolaj

elkészítés:

  1. A tésztához az élesztőt a cukorral és a meglangyosított tejes vízzel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A lisztet elvegyítjük a fűszerpaprikával és a sóval, majd a felfuttatott élesztővel és az olajjal együtt lágy tésztává dagasztjuk. Kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen kelesztjük minimum félórát.
  3. A töltelékhez a kolbászt apró kockákra vágjuk, száraz serpenyőben addig sütjük, amíg a zsírját kiengedi. Kiszedjük belőle a kolbászt, és félretesszük.
  4. Olívaolajjal pótolt kolbászzsíron megdinszteljük a megtisztított, vékony karikára szelt pórét, majd hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a kolbászt.
  5. Cukorral, sóval, oregánóval fűszerezzük, és addig főzzük, amíg a levét majdnem teljesen elfövi. Elkeverjük a kukoricával, és teljesen kihűtjük.
  6. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 32 részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, majd 10 perc pihentetés után 10 cm átmérőjű körökre nyújtjuk.
  7. 16 tésztakör közepére 1-1 evőkanál tölteléket halmozunk, és megszórjuk a felaprított mozzarellával. A töltött részt beborítjuk a többi tésztakörrel, ujjunkkal lenyomkodjuk a széleket, majd villával is rásegítünk. Sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, a tetejüket megkenjük olívaolajjal, és villával megszurkáljuk, hogy sülés közben távozhasson belőlük a fölösleges gőz.
  8. A tepsiket egymás után, 250°C-ra előmelegített, hőlégkeveréses sütőbe toljuk, a hőfokot 200°C-ra mérsékeljük, és kb. 12 perc alatt készre sütjük a pizzaszendvicseket.

Tipp:

Ha a töltelékként szolgáló ragut elkeverjük 4 púpozott evőkanál tejföllel, akkor 2 db, kb. 30 cm átmérőjű pizzára is elegendő feltét lesz belőle. Én így még jobban szeretem. :)























A recept a Kifőztük gasztromagazin februári számában is megjelent.


4 megjegyzés:

  1. Csípném ezeket a kis falatkákat! :D Vagy falatoznám a pizzácskákat! ;) ...esetleg nem tévedne erre néhány UFO? Persze kizárólag békés céllal. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D :D No hát kérem, mivel ételt nem dobálunk (se ki, se el), ezért a kis diszkoszok repülési képességét nem így fogjuk letesztelni, hanem szépen, gondosan dobozba teszem őket, és máris küldöm. Jó étvágyat kívánok az uzsonnához vagy vacsorához. :)

      Törlés
    2. :D Uzsonnához... azt hiszem. Mivel igen finomak, így nem tartom valószínűnek, hogy maradna belőlük vacsorára. :D

      Törlés
    3. Akkor ezt a problémát orvosolnom kell: küldök még belőle, hogy jusson vacsira is. ;) Örülök, hogy ízlik. :)

      Törlés