2016. január 15., péntek

Dán almás pite






Az almás pite eddig valahogy kimaradt a repertoáromból, de mivel volt itthon épp 1 kg almám, úgy gondoltam, nem hagyom tovább tátongani a sütis receptjeim között uralkodó fehér foltot, és szombati édességnek ilyen desszertet sütök. Kerestem is hozzá receptet, na nem mintha fejből nem tudtam volna összehozni a linzertésztát, de keresgélés közben megvillant egy dán változat, és amellett döntöttem. Mivel ehhez a recepthez nem volt elég almám, ezért ennyivel kellett beérnem. Ízesítésül mazsolát és citromlevet is csempésztem bele, valamint helyenként icipicit módosítottam az arányokon. Remélem, a dánok nem köveznek meg érte! :D A tészta mennyisége ugyanannyi maradt, mert szerintem éppen így volt jó.
A hozzávalók „cup”-ban voltak megadva, amit én kifejezetten idegesítőnek tartok, mert a neten különböző számokat lehet olvasni pl. a liszt kapcsán, és az egyik szerint egy csésze 120 g lisztnek, a másik szerint többnek felel meg. Nyilván van, aki púpozottabban méri. Utóbb kiderült, hogy az eredeti recept szerinti 26 cm-es sütőformára szánt tészta hozzávalói kapcsán valóban több liszttel számolhattak, mert én örültem, hogy az én kis 24 cm-esemnek tésztaszélt is tudtam varázsolni.
Én egyébként sosem szoktam elősütni a tésztát, de mivel a már puhára főtt tölteléknek nincs szüksége sok sütésre, ezért most a javasolt módon jártam el.
A süti jól sikerült, bár bevallom, én jobban kedvelem a saját, jól bevált (tojással készülő) linzertésztámat, de a tetején lévő imádott morzsának hála, felkerült a többször készítendő édességek listájára. :)









Hozzávalók 24 cm-es piteformához:

Tésztához:
15 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
7,5 dkg vaj
5 dkg cukor
½ mk. só
4 ek. jéghideg víz

Töltelékhez:
2 kg alma (különböző fajták vegyesen, pl. Granny Smith, McIntosh)
7 dkg csemege mazsola
5 dkg cukor
1 tk. őrölt fahéj
csipet só
½ citrom leve
1,5 dkg vaj
0,6 dl tejszín

Tetejére:
15 dkg finomliszt
6 dkg cukor
6 dkg barna cukor
10 ek. olvasztott vaj
2,5 dl tejszínhab + 1 ek. porcukor a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet elvegyítjük a sóval és a cukorral, majd a felkockázott, hideg vajjal morzsalékosra dolgozzuk.
  2. Hozzáadjuk a vizet, gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, majd folpackba csomagolva min. 1 órán át hűtőben pihentetjük.
  3. A tésztát lisztezett deszkán vagy 2 alufólialap között kb. 28 cm átmérőjű körré nyújtjuk, és beleillesztjük a piteformába. Folpackkal lefedve 30 percig hűtőben, majd kb. 15 percig mélyhűtőben pihentetjük.
  4. Alufóliából 2 ívet letépünk, betakarjuk velük a tésztát, elegyengetjük, és sütőbabot vagy kerámia pitesúlyt helyezünk rá.
  5. A tésztát 180°C-os sütőben alulról a 2. rácson 20 percig elősütjük, majd a sütőbab és a fólia nélkül további kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük.
  6. Közben a töltelékhez az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, a magházat eltávolítjuk, a cikkeket vékonyra szeljük.
  7. Az almaszeleteket egy tálban összekeverjük a sós-fahéjas cukorral. A vajat serpenyőben habzásig forrósítjuk, rátesszük az almát, meglocsoljuk a citromlével, és fedő alatt pároljuk néha-néha megkeverve addig, amíg az alma megpuhul. Ez kb. 10 perc. Hűlni hagyjuk.
  8. A párolt almát szűrőtálba öntjük úgy, hogy alá helyezünk egy tálat, és alaposan lecsepegtetve felfogjuk az almalevet.
  9. Az almalét a tejszínnel együtt közepes lángon, néha megkeverve addig főzzük, amíg kb. a felére el nem forr, és kissé sűrűsödni nem kezd.
  10. A langyosra hűlt almát összekeverjük a mazsolával, elosztjuk az elősütött tésztán, majd ráöntjük és elsimítjuk rajta a tejszínes almalevet.
  11. A tésztamorzsához a lisztet elvegyítjük a cukorral, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, villa segítségével borsónyi tésztarögökké összedolgozzuk, amit egyenletesen rászórunk a töltelékre. A sütő hőmérsékletét 200°C-ra emeljük, és hőlégkeverésre állítjuk.
  12. A pitét kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük, majd rácsra téve teljesen kihűtjük. Felszeleteljük és cukorral ízesített tejszínhabbal együtt tálaljuk.























Ihletadó recept.


A recept a Kifőztük gasztromagazin januári számában is megjelent.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése