2015. november 30., hétfő

Finn ünnepi koszorú (sütőkövön sütve)






Nagyon szeretjük a kalácsot, de általában csak húsvétkor sütök, és 1-2 esettől eltekintve nem nagyon variálok vele az ízesítést illetően, maximum egy kis rumot, mascarponét és/vagy mazsolát szoktam a tésztájába tenni. Most azonban a karácsony közeledtével úgy éreztem, itt az ideje ünnepibbé tenni ezt a hőn szeretett kelt tésztát. Régóta szemeztem már az egyik kaláccsal, és most végre sort kerítettem rá. Különleges ízű a kardamomnak és a sáfránynak köszönhetően, amit még inkább fokoz a tetején lévő rumos díszítés.
A sütőkövön sütés talán furcsának tűnhet kalács esetében, és eddig az igazipizza.hu oldalán kenyéren és pizzán kívül nem is láttam másféle kelt tésztát. Úgy éreztem, megér egy próbát kalácstésztával is levizsgáztatni. Hiszen nagyanyáink a kalácsot is kemencében sütötték, és ha nekik sikerült, akkor nekem miért ne menne az ahhoz hasonló állapotokat teremtő sütőkövön. :D
A kalácstészta gyönyörű lett, de sajnos az idő egyáltalán nem kedvezett a fotózásnak – ahogy kisült a kalács, az ég befelhősödött. Lőttek a fényképezésnek, legalábbis a gyors fotózás ezúttal lehetetlen küldetéssé vált. Se így, se úgy nem akart sikerülni, és a kb. 150 képből alig találtam néhány olyat, ami elég éles volt ahhoz, hogy felkerüljön a blogra. A szeletek fotózására már végképp nem volt esélyem, így azokat másnap kaptam lencsevégre. Szerencsére a kalács nagyon finom lett, az állagára sem lehet panasz, és végül is ez fontosabb, mint egy jó fotó. :D











Hozzávalók 1 kalácshoz:

Tésztához:
50 dkg fehér kenyérliszt
6 dkg porcukor
2 tojás
5,5 dkg vaj
1 tk. őrölt kardamom
1 mk. só
1 tk. sáfrány
2 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 tojássárgája + 1 ek. víz a kenéshez

Tetejére:
1,5 dkg mandulapehely vagy vágott mandula
1,5 dkg kandírozott gyümölcs (pl. narancshéj, zöldcitromhéj, mangó, sárgadinnye)
1 cs. vaníliás cukor
1 ek. rum

elkészítés:

  1. A fele adag tejet felforraljuk, ráöntjük a kis tálkába tett, szálaira bontott sáfrányra, és így hagyjuk, amíg a tej szoba-hőmérsékletűre nem hűl.
  2. Az 1 dkg cukorral elkevert maradék langyos tejben simára keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A lisztet elvegyítjük a többi cukorral, a sóval és a kardamommal. Közepébe mélyedést nyomunk, hozzáadjuk a tojásokat, és villával felverjük. Hozzáöntjük az élesztős és a sáfrányos tejet, majd a langyosra hűlt olvasztott vajjal együtt tésztává dagasztjuk. A sütőt közben a sütőkővel együtt 250°C-ra előmelegítjük.
  4. A tésztát kilisztezett tálba tesszük, és miután letakarva megkelesztettük, három egyenlő részre osztjuk.
  5. A tésztadarabokat meggömbölygetjük, majd mindegyiket kb. 60 cm hosszú rúddá sodorjuk. A rudakat egymás mellé fektetjük, hármas fonással megfonjuk, majd kialakítjuk a koszorúformát, és összeillesztjük a tésztafonat végeit.
  6. Liszttel megszórt sütőlapátra tesszük, betakarjuk vékonyan megolajozott fóliával, és huzatmentes helyen kétszeresére kelesztjük. Közben a rumot elkeverjük a cukorral, a mandulával és a kandírozott gyümölccsel.
  7. A kalácsot lekenjük vízzel kevert tojássárgájával, majd megszórjuk a rumos keverékkel. Lapát segítségével (esetleg egy másik fa lapáttal is alányúlva) óvatosan rácsúsztatjuk a sütőkőre. A sütő hőmérsékletét ekkor 190°C-ra mérsékeljük.
  8. 20 perc elteltével a hőfokot tovább csökkentjük 180°C-ra, és további kb. 15 perc alatt készre sütjük a koszorút. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácsra tett sütőkövön)


Tipp:
A kalácsot megkenhetjük vajjal, valamilyen lekvárral vagy akár mogyorókrémmel is. Tökéletes karácsonyi reggeli. :)




























Forrás: Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez


A recept a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is megjelent.



4 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nagyon kedves vagy, köszönöm, örülök, ha tetszik! :)

      Törlés
  2. Hát ez bizony valóban tökéletes karácsonyi reggeli! :) Olyan szép, hogy csuda! Igaz, karácsony még odébb van, de azért én szívesen megkóstolnám akár holnap reggelire is ezt a finomságot! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jáj te, de aranyos vagy, köszönöm! ♥ Ebben a csúf, esős időben is jól jöhet, igazad van, nem várunk karácsonyig, úgyhogy most azonnal küldöm, épp reggeliző idő van. ;)

      Törlés