2015. november 20., péntek

Csirke curry






Ági barátnőmtől ajándékba kaptam garam masalát, de sokáig a polcon üldögélt – volt ideje összehaverkodni a többi fűszerrel. Míg nem egy nap ráeszméltem, hogy hoppá, hát van nekem ilyenem is, vétek parlagon hevertetni, nem ártana már megkóstolni egy vele készült ételt. Olyan recept után kutakodtam hát a neten, ami biztos ízlene, és akkor rátaláltam egy szimpatikusnak tűnőre. Mivel egyszer már ettem indiai ételt (sőt pakisztánit is), tudtam, hogy ennek a konyhának az étkei abszolút illenek az ízlésemhez. Miután elolvastam a hozzávalókat, úgy éreztem, ez a curry is tetszeni fog. Egy kis egyéb utánaolvasásos kiművelődés után tudtam meg, hogy „kárinak” ejtendő, de én évekig „körinek” hittem, mint a fűszert. :D Kiderült, ezzel nem vagyok egyedül, mert kb. mindenki így ejti. :D
Az külön jól jött, hogy a mellékelt videóban még láthattam is, hogyan készül, így hetekkel később bátran nekifogtam. Csak annyit változtattam rajta, hogy kettővel több csirkecombot használtam, csökkentettem a gyömbér mennyiségét, illetve több paradicsompürét tettem bele.
Először azonban (napokkal korábban) leteszteltem a naant, ami ettől fogva hatalmas kedvenc, így azt már nagy gyakorlattal sütöttem az illatos étel mellé, amivel egyébként nem sok gond van, mert a lábasban való rotyogásé a főszerep.

A recepttel azonban volt egy kis probléma: túl sok folyadékot írtak benne, és sajnos csak azután néztem meg újra a kisfilmet, miután majdnem beleöntöttem mind a másfél liternyi alaplevet. Viszont leönteni belőle nem akartam, mert oda lettek volna az értékes fűszerek. Csak egyféleképpen orvosolhattam a bajt – fedő nélkül voltam kénytelen főzni. Így persze másfél órába telt, mire annyira besűrűsödött a szaft, hogy tálalásra alkalmassá váljon, de szerintem kb. ugyanolyan lett, mintha rövidebb ideig és kevesebb lével főztem volna. És a hús valóban csak úgy lefoszlott a csontról, ahogyan azt előre vetítették. Gyakorlatilag olyan, mint egy keleties paprikás csirke. Nem utoljára készítettem. :)








Hozzávalók 4 személyre:

Curry-hoz:
8 db csirke felsőcomb
2 ek. olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ek. frissen reszelt gyömbér
1 ek. római kömény
1 ek. koriandermag
1 tk. mustármag
1 tk. kurkuma
1 ek. garam masala
½ tk. cayenne bors
½ tk. csilipehely
1 kis doboz sűrített paradicsom
20 dkg konzerv paradicsom
1,5 dl tejszín
8 dl húsleves vagy alaplé
őrölt fekete bors


Tálaláshoz:
naan kenyér
rizs
görög joghurt (elmaradhat)
durvára aprított koriander (nálam petrezselyemzöldje)

elkészítés:

  1. A curry-hoz a mustármagot, a római köményt és a koriandert addig pirítjuk, amíg kicsit pattogni és illatozni nem kezdenek. Mozsárban porrá zúzzuk, és összekeverjük a többi fűszerrel a só és a fekete bors kivételével.
  2. A csirkecombokat megmossuk, szárazra töröljük, majd sózzuk, borsozzuk. Egy akkora lábosban, amiben a combok elférnek, 2 evőkanál olajat hevítünk, bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a húsokat, és kb. 4 perc alatt lepirítjuk.
  3. Megfordítjuk, és a másik oldalukat is kb. 4 percig pirítjuk. Kiszedjük a lábosból, félretesszük.
  4. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, előbbit finomra vágjuk, utóbbit vékonyra szeljük. A gyömbért lereszeljük, és a kétféle hagymával együtt megpároljuk.
  5. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, lepirítjuk, majd a többi fűszert is belekeverjük. (Vigyázzunk, hogy ne égessük meg!)
  6. A húst visszatesszük a lábosba, ráöntjük a konzerv paradicsomot, a tejszínt és a húslevest. Sóval, borssal ízesítjük, és nagy lángon először fedő alatt, majd fedő nélkül kb. 1 órát főzzük.
  7. Ha a mártás besűrűsödött, a csirke bőrét leszedjük a húsról (arra nem lesz szükségünk), a mártást pedig szűrőn átpasszírozzuk, bár ez nem olyan fontos.
  8. A kész curry-t kitálaljuk, meglocsoljuk a mártással, (megszórhatjuk durvára vágott korianderrel és mentával; én ezek híján petrezselyemmel díszítettem), és frissen sült naannal, basmati rizzsel és görög joghurttal együtt kínáljuk.

Megjegyzés:
A receptben kevesebb folyadékot írtam, úgy gondolom, anyival tökéletesen elég lehet.






















Forrás (és ötlet a fotóhoz): Street kitchen



2 megjegyzés:

  1. Ó! Azt hiszem ezt én nagyon szeretném! :D Az étel guszta és biztos nagyon finom, a tálalás is nagyon tetszik! :) Veszem a kabátom, ott vagyok ebédre! :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Éreztem én, hogy ezt te is szeretnéd, mert valóban ízletes. Örülök, ha veled ebédelhetek. :)

      Törlés