2015. július 20., hétfő

Sárgarépa-saláta kivivel és almával









Kedvenceim az almával dúsított, majonézes alapú saláták. Mivel nyár van, egymás után készítem a már jól megszokott salátáimat, és különbözőképpen elkészített húsok mellé eszem.
Most egy olyan verziót készítettem, amit Anya ajánlott a figyelmembe. Neki most ez a kedvence. Ő joghurt helyett tejföllel készíti, és mazsolát vagy aszalt vörös áfonyával is meg szokta bolondítani. Én ezt most kihagytam, mert úgy gondoltam, anélkül talán a Kutyafül is hamarabb megeszi, nem akartam ui. sokkolni azzal, hogy az alma és a kivi mellett még az aszalt gyümölccsel is meg kell barátkoznia. Na nem mintha nem szeretné egyébként, de salátában nem biztos. Amikor feltálaltam, kicsit izgultam, hogy vajon fancsali ábrázat lesz-e a jutalmam vagy széles mosoly, hiszen az almától ilyen formában valamiért idegenkedik. Szerencsére az előbbi véleménynek nyoma sem volt az arckifejezését illetően, de azért az utóbbit nyilván túlzásnak érezte, és helyette csak annyit mondott, hogy „ja, végül is meg lehet enni”. :D Ez azt jelenti nála, hogy nyugodtan csináljak máskor is, nem fogja félretolni, mégha nem is lesz a kedvence. Számomra ez nagy könnyebbség, mert így legalább csak egyféle köretről kell gondoskodom, amit mindketten szívesen megeszünk. Én legalábbis tényleg nagyon szívesen. Szerintem ez a saláta is grillezett húsokkal együtt az igazi.









Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
2 közepes alma (30 dkg)
4 kivi
10 dkg natúr joghurt
1 dl napraforgóolaj
1 kis tojás sárgája
1 mk. mustár
1 mk. fehérborecet
pár csepp citromlé
2 tk. nyírfacukor darálva
őrölt fehér bors


elkészítés:

  1. A tojássárgáját a mustárral, a fehérborecettel, a borssal és a sóval tálba tesszük. Az olajat először szinte cseppenként, majd bátrabban adagolva kézi habverővel hozzákeverjük. A majonézt citromlével ízesítjük.
  2. A kész mártásból kimérünk 8 dkg-ot, elkeverjük a joghurttal, a porcukorral, és sóval, borssal ízesítjük.
  3. A sárgarépát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az almát meghámozzuk, magházát kivesszük, előbb 8 cikkre vágjuk, majd kis kockákra aprítjuk. A kivit meghámozzuk, hosszában négybe vágjuk és felszeleteljük.
  4. A répát és a gyümölcsöket összeforgatjuk az öntettel, és tálalásig hűtőbe tesszük. Magában is fogyaszthatjuk, de rántott, natúr vagy grillezett húsok, halak mellé tökéletes köret.



 














































A recept a Kifőztük magazin júliusi számában is megjelent.



2 megjegyzés:

  1. Hát ezt a salátát bizony én sem tolnám félre! :D Annál is inkább, mert igen izgalmas lehet kivivel. Még sosem ettem ehhez hasonlót, úgyhogy szívesen beneveznék egy kis kóstolóra. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos vagyok benne, hogy neked is ízlene. :) Érdekesnek tűnhet, de tényleg klasszak együtt az almával és a répával, sőt szerintem egy kis aszalt áfonya még inkább feldobná. Máris csomagolom a kóstolót, hogy megízlelhesd. :)

      Törlés