Ismét olyan ételt készítettem, amit a kedvenc éttermünk étlapja kínál vaslapos csirkemell néven. A Kutyafül rendelte a múltkor, amikor a szüleivel együtt ebben az étteremben ebédeltünk. Én is megkóstoltam egy falat erejéig, és bár nem rajongok a póréhagymáért, ez mégis nagyon ízlett.
A köret pirított burgonya volt, de én egy kicsit különlegesebbet szerettem volna, ezért kroketthez hasonlót készítettem. Nem tudom, hogy hőn szeretett éttermünkben hogyan készítik a póréhagyma mártást, ezért egy saját verziót hoztam össze. A Kutyinyekkel együtt megállapítottuk, hogy ezt az ételt máskor is asztalra kell tennem, mert nagyon jól sikerült. Egyszerű, könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető.
A köret pirított burgonya volt, de én egy kicsit különlegesebbet szerettem volna, ezért kroketthez hasonlót készítettem. Nem tudom, hogy hőn szeretett éttermünkben hogyan készítik a póréhagyma mártást, ezért egy saját verziót hoztam össze. A Kutyinyekkel együtt megállapítottuk, hogy ezt az ételt máskor is asztalra kell tennem, mert nagyon jól sikerült. Egyszerű, könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy (kb. 70 dkg) csirkemellfilé
őrölt fekete-, fehér vagy zöld bors
só
Póréhagyma mártáshoz:
1 szál póréhagyma (tisztítva mérve kb. 10 dkg)
3 dkg vaj
1,5 dl tyúkhús alaplé
0,5 dl száraz fehérbor
1 tk. étkezési kukoricakeményítő
2,5 dl tejszín
3,5 dkg trappista sajt
1 ek. petrezselyemzöldje
kevés mangalicazsír
Burgonyapogácsához (20 db-hoz):
50 dkg krumpli (tisztítva mérve)
0,5 dl tej
2 tojás
15 dkg reszelt sajt
kb. 10 dkg liszt
só
őrölt fekete bors
zsemlemorzsa
kókuszolaj a sütéshez
elkészítés:
- A körethez a megpucolt krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és miután kihűlt, áttörjük.
- Hozzákeverjük a tojást, a tejet, sóval, borssal ízesítjük, majd alaposan összekeverjük előbb a sajttal, majd a liszttel. (Utóbbit apránként adagoljuk, amíg a massza formázható állagú nem lesz.)
- A masszából gombócokat formázunk, kissé ellapítjuk, és megforgatjuk zsemlemorzsában. Félretesszük.
- A mártáshoz a felhevített vajon megdinszteljük a felaprított póréhagymát, megborsozzuk, majd felöntjük az alaplével és a borral. Addig pároljuk, amíg a levét szinte teljesen el nem fövi.
- A tűzről levéve rászórjuk a keményítőt, elkeverjük, és a tűzre visszatéve felöntjük a tejszínnel. Összeforraljuk, beleszórjuk a finomra aprított petrezselymet, és felolvasztjuk benne a sajtot. Lefedve melegen tartjuk.
- A megmosott, szárazra törölt húst szeletekre vágjuk (fejenként 2, azaz összesen 8 szeletnek kell lennie), két ív folpack között vékonyra kiklopfoljuk, és mindkét oldalukon enyhén sózzuk, borsozzuk. A hússzeleteket a felhevített zsíron mindkét oldalukon pirosra sütjük.
- A burgonyapogácsákat bő kókuszolajban, közepes lángon kisütjük. A mártást, ha szükséges - kis tejjel hígítva -, felmelegítjük.
- A hússzeleteket tányérokra tesszük, meglocsoljuk a mártással, és melléjük rendezzük a burgonyapogácsákat.
Tipp:
A köretet akár előző nap is elkészíthetjük. Zsiradék nélkül, fedő alatt, serpenyőben nagyon jól át tud melegedni.
Juj, de finom lehet! Nagyon szeretem a póréhagymát és biztos vagyok benne, hogy a te mártásod is nagyon ízlene. ...pláne, ha jár mellé egy szeletke csirkemell és némi burgonyapogácsa. :D Ez utóbbi is roppant szimpatikus, azt hiszem csak úgy magában is eleszegetném. ;)
VálaszTörlésDe aranyos vagy, köszönöm szépen! :) Olyan jó, hogy bármiből küldhetek neked kóstolót. A turbózott tükörtojás-reggeli után ma délre megy a finom csirkemell extra adag mártással és körettel, hogy csak úgy magában is eszegethesd vacsorára. ;)
Törlés:D No ez az én napom! :D De jó! Akkor csak nyitogatom az ablakot, falatozok és közben fülig ér a szám, mert ilyen aranyos barátném van! ;)
TörlésGyáj, te! Látod, érdemes velem barátkoznod, ahogy nekem is veled. :D ♥ Ellátjuk egymást finomságokkal. :)
Törlés