2015. június 1., hétfő

Húsos rakott tészta paradicsomosan






Újabban nem finom a paradicsom. Ezt persze nem én állapítottam meg, hanem a Kutyinyek, aki emiatt ezeket a szép piros gyümölcsöket rendre ott is hagyja a hűtőben, mígnem azok vagy totálisan megtottyadnak, vagy valamilyen főtt ételben végzik. Most is ezt az utóbbi sorsot szántam nekik, még mielőtt megint a kukában landoltak volna.
Hiába voltak túlérettek, ízre még így is savanyúak. Sebaj, legalább kapóra jöttek egy előző napokban kifundált tésztaételhez! Ráadásul darált húsból is rengeteg volt itthon, mert nemrégiben úgy megfeledkeztem a korábbi vételről, hogy megtámogattam azt egy másikkal, ezért aztán muszáj most futószalagon fogyasztani. :D
Úgy látszik, ez az étel maradékmentéshez hasonló szerepet töltött be, mert a penészedésnek indult füstölt sajtot is mindenképp fel kellett hozzá használnom, de így azzal lett kerek egész, és nagyon jót ebédeltünk belőle. :) Persze utólag mindketten kevertünk hozzá tejfölt is, mert számunkra anélkül nem élet az élet, és nem étel az étel. :D











Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg bazsalikommal ízesített tagliatelle (Molnár tészta)
40 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
40 dkg paradicsom
15 dkg zöldpaprika
5 dkg pritaminpaprika
3 gerezd fokhagyma
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 tk morzsolt oregánó
1 tk morzsolt bazsalikom
őrölt fekete bors

1 ek cukor (vagy a paradicsom édességétől függően)
5 ek olívaolaj
10 dkg füstölt sajt

elkészítés:
  1. A megmosott paradicsomok héját 3 helyen bemetsszük, mély tálba téve felöntjük forrásban lévő vízzel, 2-3 perc után lehúzzuk a héjukat, és a gyümölcshúst felkockázzuk.
  2. A kétféle paprikát megmossuk, és a megtisztított vöröshagymával együtt késes mixerrel ledaráljuk. (Ha nincs ilyen robotgépünk, akkor a hagymát lereszeljük, a paprikákat pedig nagyon apróra vágjuk.)
  3. A zöldségmasszát serpenyőben, 3 evőkanál felhevített olívaolajon megdinszteljük, közben sózzuk, majd hozzákeverjük a megtisztított, áttört fokhagymát, rátesszük a paradicsomot, és oregánóval, bazsalikommal, valamint borssal ízesítjük.
  4. 2-3 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot a hússal együtt, és addig főzzük, amíg a levét felére elfövi.
  5. A tésztát lobogó, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, rátesszük 2 evőkanál felhevített olajra, összeforgatjuk, majd a felét hőálló tálba szedjük.
  6. Elosztjuk rajta a fele adag húsos ragut, megszórjuk reszelt sajttal, majd újabb réteg tészta következik, amit a megmaradt ragu követ, és végül sajttal zárjuk a sort.
  7. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad vagy megpirul a tetején.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felülsütés
sütési idő: kb. 15 perc

Tipp:
Ha nem akarunk bíbelődni a rétegezéssel, akkor a megfőtt tésztát egyszerűen csak összeforgatjuk a raguval, keverhetünk hozzá tejfölt is, és tálaláskor megszórjuk sajttal.























A recept a Kifőztük magazin júniusi számában is megjelent.



2 megjegyzés:

  1. De szeretem én az ilyen ételeket! :) Igazán gusztán néz ki! Már tartom is a tányérom egy kis kóstolóért! :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper, akkor már 3-an biztos vagyunk, akik szeretjük a tésztaételeket. :D Nem hagylak ki a jóból, pontban délben megteríthetsz, addigra odaér a friss, meleg ebéd. :)

      Törlés