2015. február 26., csütörtök

Batáta krokett parmezánnal






A spájzpolc legalján árválkodó utolsó darab édesburgonya felhasználására hirtelen nem volt jobb ötletem, mint a krokett. Ezúttal azonban nem olajban, hanem sütőben akartam megsütni. Na itt rontódott el a dolog, mert egyrészt 180°C-on elég lassan sült, másrészt miután már úgy láttam, hogy majdnem elkészült, megkóstoltam, de nem voltam vele megelégedve. Valahogy nekem nem jött be a sütőben sült zsemlemorzsa íze, és eszembe jutott, hogy egy lefotózott, ám a blogra fel nem került karfiolfasírt kapcsán is már ugyanez volt a problémám.
Nem volt mit tenni, gyorsan elővettem a serpenyőt, de hogy ne csorbuljon annyira az abba vetett hitem, hogy az olaj nélküli sütés egészségesebb, ezért ezúttal kókuszolajat hevítettem, és abban sütöttem készre a krokettkéimet. És láss csodát, így már ízlett! :) Persze a bejegyzésnek mégsem adhattam azt a címet, hogy „sütőben, majd olajban sült krokett”. :D
Bár most a köret a lényeg, de elárulom, hogy grillezett csirkemellet készítettem hozzá.





Hozzávalók 14 darabhoz:

25 dkg édesburgonya
2 dkg parmezán sajt reszelve
½ mk curry
1 kis szárított csilipaprika

1 tojássárgája
5-8 dkg liszt
zsemlemorzsa
kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A batátát meghámozzuk, kockákra vágjuk, puhára főzzük, leszűrjük, még melegen villával összetörjük és hűlni hagyjuk.
  2. A paprikát felhasítjuk, kimagozzuk és felaprítjuk.
  3. Az áttört batátához adjuk a tojássárgáját, a reszelt sajtot és a fűszereket, majd annyi liszttel, amennyit felvesz, viszonylag lágy tésztává dolgozzuk.
  4. A masszából egy evőkanállal kiveszünk egy adagot, nedves kézzel henger alakúra formázzuk, majd meghempergetjük a zsemlemorzsában. Ekkor alakíthatóbbá válik, így korrigálhatjuk az esetleges formai hibákat.
  5. Felhevített olajban pirosra sütjük, de sütés közben csökkentjük a lángot. Papírtörlőre szedjük, majd tálaljuk.













4 megjegyzés:

  1. De klassz! Eszembe nem jutott volna batátából krokettet sütni! Biztos nagyon finom! :) Már el is emeltem egyet a tányérról. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy tetszik! Ugyehogyugye?! :D Úgy gondoltam kipróbálom, működik-e batátából is. Működött. :) Küldök még, hátha ízlett az emelt darab. ;)

      Törlés
  2. Izgalmasan hangzik, tetszetős étel! :)

    VálaszTörlés